A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ ellenzi az önkormányzatok hatásköreinek a csorbítását – Folytatódik a közigazgatási kódex vitája a szenátusban
MÁÉRT - 2018. március 6., kedd 16:25

„Az ellenőrző hatóságok ne csak büntessenek, hanem előzetes kérésre nyújtsanak útmutatást az önkormányzatoknak az értelmezhető, egymásnak ellentmondó törvények helyes alkalmazásáról. Ez felgyorsítja az önkormányzatok munkáját, hiszen nem kell plusz köröket futniuk, hamarabb megvalósulhatnak fejlesztési terveik, és csökken annak esélye is, hogy büntetést kapjanak, tehát pénzt is spórol. Pozitívnak értékeljük, hogy a közigazgatási kódex tervezete tartalmazza ezt az elvet, hiszen az RMDSZ mindig azt kérte, hogy az állam ne csak büntessen, hanem vállaljon nagyobb szerepet az előzetes tájékoztatásban is. Ugyanakkor a jogszabálytervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek ahelyett, hogy tisztáznák és egyszerűsítenék az önkormányzati rendszert, nehezítik azt. Az ilyen törvénykezésnek mindig az állampolgárok látják kárát, mivel minél inkább leterhelik az önkormányzatokat plusz folyamatokkal, és kevésbé érvényesül a decentralizáció elve, annál kevésbé hatékony az önkormányzati munka. Ezért ezek a rendelkezések módosításra szorulnak” - magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a felsőház közigazgatási bizottságának tagja a szakbizottság ülését követően.
Kedden folytatódott a szenátus közigazgatási bizottságában a közigazgatási törvénykönyv tervezetének vitája, az önkormányzatok hatáskörét szabályozó cikkelyeket tárgyalta a testület. 
Cseke Attila elmondta, visszalépésnek számít a jelenlegi törvényes előírásokhoz képest, hogy az új szabályozás szerint a megyei és helyi tanácsüléseken nem lehet megvitatni olyan határozattervezeteket, amelyeket az önkormányzat jegyzője nem véleményezett pozitívan. „Ez lényegében vétójogot ad a jegyzőnek arra vonatkozóan, hogy a választott tisztségviselők milyen kezdeményezéseket vitathatnak meg tanácsülésen. Akár jó és a helyi közösség számára fontos kezdeményezéseket is jogában áll majd megakadályozni, amennyiben hozzáállása nem konstruktív, ezért ez a rendelkezés elfogadhatatlan az RMDSZ számára, javasolni fogjuk törlését a törvénykönyvből” – hangsúlyozta a szenátor.
Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője arról is beszámolt, a frissen megválasztott önkormányzati vezetők és képviselők mandátumának érvényesítését újabb adminisztratív eljárásokkal nehezítené a közigazgatási kódex. „A tervezetben az szerepel, hogy ezt a feladatkört ezután a bíróságok látnák el. Az új rendszer szerint a jelenleginél nagyobb dokumentációt kellene benyújtaniuk a megválasztott vezetőknek a mandátumuk érvényesítéséhez. Ez azt fogja eredményezni, hogy minden választás után leáll majd az igazságszolgáltatás, hiszen a bíróságok csak ezzel fognak foglalkozni, amíg minden megválasztott önkormányzati tag dokumentumait megvizsgálják” – fogalmazott Cseke Attila.
Az önkormányzatokat gyengíti a közigazgatási kódex egy másik rendelkezése, amely megkönnyítené az alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök leváltását, vélte a szenátor. „Jelenleg az említett személyek megválasztása fele plusz egy szavazattöbbséggel történik, leváltásuk a tanácsosok kétharmadának szavazatával lehetséges. Ez stabilitást biztosít a települések és megyék vezetésében a vezetőknek, a politikai szervezeteknek és az esetleges koalícióknak. Ezt a rendszert úgy módosítaná a közigazgatási kódex tervezete, hogy az említett vezetők leváltásához elég lenne a fele plusz egy szavazat is. Meggyőződésünk, hogy az önkormányzati vezetők leváltásának megkönnyítése a stabilitást és a kiszámíthatóságot csökkentené. Ezért kérni fogjuk ezen cikkely módosítását” – nyilatkozta az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.
Cseke Attila azt is elmondta, a közigazgatási kódex önkormányzatok működését szabályozó részéhez az RMDSZ olyan módosításokat fog megfogalmazni, amelyek az anyanyelvhasználatot bővítik. „Módosító indítványaink az utcák, terek, közlekedési táblák többnyelvűsítéséről szólnak, illetve arról, hogy az anyanyelvhasználatot kiterjesszük olyan intézményekre is, amelyek számára jelenleg ezt nem írja elő jogszabály” – fejtette ki.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA