A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb átadóünnepség: rangos vendégek, tisztségviselők jelenlétében adták át az új iskolai sportcsarnokot
MÁÉRT - 2018. március 8., csütörtök 11:10

- Köszönettel tartozunk mindannyiuknak, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a jelentős 475. évforduló alkalmából ilyen „ajándékot” vehetünk át – fejezte ki köszönetét a támogatóknak Kovacsevity Anna igazgatónő az intézmény új tornateremének átadóünnepségén hétfőn. Az eseményen részt vettek a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság (KVB) társelnökei, Kalmár Ferenc és Zvonko Milas is.
 
A laskói iskola tornatermének alapkőletételére 2015 szeptemberében került sor, a következő év tavaszán pedig elkezdődött építésének az első fázisa. Befejezését a 2018-19-es tanévre tervezték, de ennél korában birtokukba vehetik a diákok a létesítményt, amely nemcsak az iskolások, hanem a település, Laskó számára is nagy jelentőséggel bír.
Egy 37 éves álom vált ezzel valóra
- Ebben az épületben 1981-ben kezdődött meg az oktatás, 37 évvel ezelőtt. És harminchét éve minden elődöm azzal próbálkozott, hogy épüljön egy tornaterem. Ennyi év után végül sikerült ezt az álmunkat megvalósítani – mondta lapunknak Kovačević Anna, aki 2013-ban került az intézmény élére, és a tanügyben eltöltött tapasztalatait a laskói iskola és tagozati iskolái fejlesztésére, az oktatás színvonalának növelésére, a diákok, szülők és az ott dolgozók javára igyekszik fordítani. Vezetése alatt az intézmény diákjai az elmúlt évek során számos elismerést szereztek, jól szerepeltek a versenyeken. Az oktatók szakértelmét mutatja, hogy az iskola tanárai közül egy személy mentori, egy pedig tanácsadói fokozatot szerzett, valamint a oktatási reform kidolgozásában is fontos szerepet vállalt egyikük. Ezenkívül magyar nyelvi vizsgáztató központ lett az iskola, valamint itt „székel” a megyei magyar nyelvi szakaktíva.
- Bízunk benne, hogy az új létesítmény még nagyobb erőt ad ahhoz, hogy a laskói általános iskola teljes fényében ragyoghasson és működhessen. A gyerekek most már rendes és biztonságos körülmények között tornázhatnak, úgy hiszem, hogy ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy itt jó helyen van a gyerek, és hogy mi továbbra is a gyerekekért dolgozunk – tette hozzá az igazgató asszony, aki beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon segítette a tornacsarnok megépítését.
Az átadóünnepségre azok az emberek látogattak el, akiknek szívügye a laskói iskola, a laskói közösség sorsa.
Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk egyik legfontosabb feladatának a magyar oktatás támogatását tartja, így az elmúlt időszakban is számos módon segítette magyar iskoláinkat, a magyarul tanuló diákokat, sokat tett azért is, hogy a tornacsarnok megépülhessen.
- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ilyen avatóünnepségek a mindennapjaink részei lehessenek. Ez látszott a tavalyi esztendőben is, hiszen több, a horvátországi magyarság kultúráját, identitását, oktatását szolgáló új, illetve felújított épületet is átadtunk. Most, hogy elkészült a laskói tornacsarnok, mindent meg fogunk tenni, hogy az eszéki magyar oktatási központ kollégiuma is megépülhessen, a közbeszerzési pályázatot a napokban írták ki – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, számos folyamatban lévő projekt is van, amelyek mindegyike magyarságunk megerősödését és megmaradását szolgálja.
A tornacsarnok jelentőségét hangsúlyozták a hazai és magyarországi rangos vendégek is az óvodások és iskolások alkalmi műsorát követően.
Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság magyar társelnöke elmondta, jelen volt a tornacsarnok alapkőletételénél is, és akkor még távolinak tűnt a megvalósulás. De ez az épület is csakúgy, mint a bizottság által megfogalmazott vállalások, a szülőföldön való megmaradást szolgálják.
- Délelőtt tornacsarnokot avatunk, délután pedig Pécsett adjuk át a felújított horvát házat – mondta Kalmár Ferenc, aki hozzátette, hogy a keddi vegyes bizottsági ülésen pedig további javaslatokat fogalmaznak meg.
Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja elmondta, hogy valamivel kevesebb, mint 5 millió kúnából építette meg a megye a sportcsarnokot. Szerinte a fejlesztés a helyi magyar kisebbség és a megye jó együttműködésének az egyik szép eredménye.
Az eseményen részt vett még Zvonko Milas, a horvát kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság horvát társelnöke, Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Pirityiné Szabó Judit, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Momir Karin, horvát oktatási miniszterhelyettes, Bahrija Sejfić, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának igazgatóhelyettese, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja, Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója és helyettese, Munk Erik, valamint Cickai Csaba, a Bellyei járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA