A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
"A Nagy Háború után. Európa kihívások előtt" - Tudományos konferencia Bukarestben
Külhoni civil szervezetek - 2018. március 14., szerda 10:30

Megkezdődött a regisztráció a VII. Európa Emlékezete Szimpóziumra, amely évente kerül megrendezésre az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata szervezésében. Az eseményen minden évben a 20. század történelmével foglalkozó szervezetek és intézmények több mint 200 képviselője vesz részt. A szimpóziumra, amely idén a Nagy Háború emlékezetére, következményeire és Európa további történelmére gyakorolt hatására összpontosít, Bukarestben, a Nemzeti Könyvtár és a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma épületében kerül sor 2018. május 15-17. között.

1918 és az azt követő viharos évek birodalmak szétesésének, háborúknak, forradalmaknak az időszakát jelentették, és meghúzták azokat a határokat is, amelyek Európa mai formáját eredményezték. Érdemes tehát áttekinteni a történettudomány legújabb eredményeit, felidézve azokat a tapasztalatokat – az elégedettségtől és a beteljesüléstől a csalódottságig és a kudarc érzéséig –, amelyek az európaiak tudatában ebből az időszakból rögzültek. Az idei előadók között szerepel többek között prof. Anne Deighton az Oxfordi Egyetemről, prof. Vasile Puscas a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről és Michael Žantovský a prágai Václav Havel Könyvtárból.

Az évente megrendezett Szimpózium célja, hogy a 20. század történelmével foglalkozó szervezetek és intézmények közötti együttműködés létrejöjjön és elmélyüljön. A szimpózium gondolata abból a meggyőződésből született, hogy szükség van az elmúlt évszázad történelméről szóló párbeszédre, amely egyaránt figyelembe veszi a különböző elbeszéléseket, érzékenységeket, történelmi tapasztalatokat és már létező értelmezéseket.

A szervezők egyaránt számítanak a történészek, valamint a XX. század történelmével és emlékezetével foglalkozó múzeumok, intézetek, oktatási és tudományos központok, alapítványok és szervezetek képviselőinek részvételére. A háromnapos találkozó során nem csupán az előadásokon, a panelbeszélgetéseken, valamint a műhelyfoglalkozásokon való részvételre nyílik alkalom, de a kapcsolatépítést szem előtt tartva lehetőség lesz intézmények bemutatkozására és projektek bemutatására is. A program részét képezi a román Parlament épületének meglátogatása, valamint Bukarest izgalmas és kivételes építészeti emlékeinek megtekintése is.

További információ, részletes program és regisztrációs lap az alábbi címen érhető el: www.europeanremembrance.enrs.eu. A helyek száma korlátozott. A szervezőkön keresztül lehetőség van szállásfoglalásra és az utazási költségek megtérítésére is.

Az „Európa Emlékezete” szimpózium-sorozat 2012 szeptemberében vette kezdetét Gdańskban. A következő alkalmaknak Berlin, Prága, Bécs, Budapest és Brüsszel adott otthont.


Az esemény szervezője:
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata

Partnerek:
Securitate Archívumát Vizsgáló Nemzeti Tanács (CNSAS), Bukarest
Nemzeti Totalitarizmuskutató Intézet, Bukarest
Románia Nemzeti Könyvtára
Románia Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma
Szövetségi Intézet a Németek Kultúrájáért és Történelméért Közép- és Kelet-Európában, Oldenburg

Sajtóinformáció:
Joanna Orłoś
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
Mobil: +48 508 681 806  
E-mail: joanna.orlos@enrs.eu

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA