A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Lázár János Sepsiszentgyörgyön írta alá az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet
MÁÉRT - 2018. március 19., hétfő 12:46

Sepsiszentgyörgyön, március 15-én írta alá az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést támogató ívet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a megyeszékhelyen tartott ünnepség díszvendégeként érkezett Háromszékre.
„Történelmi pillanat, hogy a miniszter úr itt, Sepsiszentgyörgyön, Székelyföldön írta alá ezt a rendkívül fontos polgári kezdeményezést, biztos vagyok benne, hogy április 3-án több mint egy millió aláírás lesz több mint hét tagországban, ahogy ez szükséges” – emelte ki az aláírást követően Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
„Antal Árpád polgármester úr felkérésére írtam ma alá ezt a dokumentumot, természetesen saját szülővárosomban is gyűjtenek aláírásokat. A mi politikai családunk sokat tesz azért, hogy az aláírások összegyűljenek, folyamatosan kampányolnak ennek érdekében. Van annak is jelentősége, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére jöttem ide, szeretnénk kifejezni elismerésünket Sepsiszentgyörgy előtt” – fogalmazott az aláírást követően Lázár János, aki méltatta a kezdeményezés fontosságát, hozzátéve, hogy az április 8-ai magyarországi választásoknak regionális jelentősége is van, hogy milyen útra áll rá Közép-Európa, hogy erősödik-e a nemzeti függetlenség, nemzeti önrendelkezés gondolata. „Mivel értékalapú politizálást folytatunk, az elért eredmények: családtámogatás, adópolitika, határon túli magyarokért vállalt felelősség érdemi veszélyben van. Ilyen szempontból van tétje a választásoknak, és igen, számít az a szavazat is, amit a határon túliak leadnak” – mutatott rá Lázár János.
A Minority Safepack Initiative – Európai védelmet jogainknak! az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy tagállamait – így Romániát is – kényszerítse a kisebbségek jogainak betartására. 1 év alatt összesen 1 millió aláírásra van szükség az Európai Unió hét tagállamából, az aláírásokat április 3-ig kell összegyűjteni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA