A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hungarikummá válhat a magyarok közös találkozási pontja és ünnepe – a csíksomlyói búcsú az egész Kárpát-medencei magyarság közös értéke
MÁÉRT - 2018. március 20., kedd 11:25

A csíksomlyói búcsú Hungarikummá való felterjesztését nyújtotta be az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke kedden, március 20-án. A nemzeti értékpiramis legmagasabb fokára való besorolás kiemeli a búcsú egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét, valamint ráirányítja a figyelmet a kiemelkedő szellemi örökség-értékünkre. A felterjesztést az erdélyi ferences rend tartományfőnökének jóváhagyását követően továbbították a bizottsághoz, amely előreláthatóan még az idén dönt a Hungarikumok listájának bővítéséről.
„A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményeként a nemzet összetartozását fejezi ki" – állt a Hungarikum Bizottság indoklásában, amelyet a csíksomlyói búcsú Magyar Értéktárba való felvételekor állítottak ki. Mindez magában hordozza a búcsú  egyetemességét: a világ bármely pontján élő magyarok közös találkozási pontja és ünnepe. A búcsúról úgy tartják, hogy az erőt, egészséget adó Szentlélekkel való találkozás kiemelt ideje, valamint bizonyítéka annak, hogy az erdélyi magyarság már évszázadok óta kitart hite és hagyományai mellett.
„Éppen ezért, idén sem állhatunk meg, nem hátrálhatunk meg. Továbbra is arra törekszünk, hogy erdélyi értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és felújítsuk azon értékeinket, amelyek nemcsak az erdélyi magyarok, de az egész nemzet számára reprezentatívak. A csíksomlyói búcsú az egész Kárpát-medencei magyarság közös értéke, ezért reménykedünk abban, hogy Hungarikummá válhat” –nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke. Elmondása szerint ez lenne az egyik legszebb hozzájárulás az európai kulturális örökség évéhez, hisz a csíksomlyói búcsú értékei évről évre lelki és szellemi táplálékot nyújtanak a magyar embereknek, bárhol is éljenek a Kárpát-medencében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA