A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Áprilisban dönt majd a támogatásokról az országos Kisebbségi Tanács
MÁÉRT - 2018. március 21., szerda 12:48

Az országos hatókörű Kisebbségi Tanács (KT) minden év tavaszán dönt az állami költségvetésben a kisebbségi szervezetek támogatására jóváhagyott források elosztásáról.

Az országos Kisebbségi Tanácsnak 19 tagja van. Az ország hét legnagyobb létszámú nemzetiségét képviselő kisebbségi önkormányzatok közös megegyezés alapján delegálnak a tanácsba egy-egy személyt, valamint a kormány további öt olyan, valamelyik nemzetiséghez tartozó személyt nevez ki, aki megítélésük szerint fontos kulturális, tudományos vagy egyházi pozíciót tölt be, és köztiszteletnek örvend saját nemzeti közösségében. Továbbá a tanács tagjai még a nemzetiségek parlamenti képviselői is. A KT legfőbb feladata a kisebbségekkel kapcsolatos vitás kérdések/kérések rendezése, illetve azok továbbítása a kormány felé.
A horvátországi magyaroknak nincs okuk aggodalomra
A KT vezetője, Aleksandar Tolnauer kérdésünkre, hogy a horvátországi magyar nemzeti közösség mire számíthat az idei évben, fontosnak tartotta hangsúlyozni, a Kisebbségi Tanács nagyon jó viszonyt ápol a horvátországi magyarsággal és a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjével, Jankovics Róberttel. - Külön ki szeretném emelni, hogy Jankovics rendkívül jó munkát végez a saját közössége érdekében, hiszen mindig, minden helyzetben kiáll a horvátországi magyarságért, és azt kell mondjam, örülnék, ha több ilyen emberrel lenne dolgom, mint Jankovics - mondta Tolnauer, aki hozzátette, hogy minden közösségben/csoportban, így a horvátországi magyarok körében is vannak különbségek, nézeteltérések, ami természetes dolog, ám a törvényeket minden esetben be kell tartani.
A kisebbségi tanács egyik legfontosabb feladata a kulturális autonómia megvalósításához szükséges anyagi források biztosítása. Ezekhez a forrásokhoz pályázatok útján juthatnak az országban működő kisebbségi szervezetek.
- A kisebbségi tanács által folyósított összegek kapcsán fontos leszögezni, hogy elengedhetetlen azok rendeltetésszerű felhasználása és elszámolása a törvény által előírt módon. Azok a szervezetek, amelyek bármilyen formában nem tesznek eleget a törvényben foglaltaknak, nem részesülhetnek részünkről támogatásban. Szerencsére a legtöbb egyesület ezzel tisztában van, de sajnos vannak még mindig olyanok, amelyeknél ez problémát jelent. Fontos hangsúlyozni, arról, hogy ki részesül támogatásban, nem az elnök dönt. Nagy szerepük van e téren a tanács külső, független munkatársainak is, akik szakmai alapon, az uniós követelményekkel összhangban, a törvényben előírtak alapján döntenek - mondta a KT elnöke, Aleksandar Tolnauer, hozzátéve, hogy tudomása szerint a horvátországi magyaroknak nincs okuk az aggodalomra.
A Kisebbségi Tanács által idén támogatott pályázatokról előreláthatólag április közepén születik döntés.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA