A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tisztújítás és ünnepi megemlékezés az újgráci magyaroknál
MÁÉRT - 2018. március 21., szerda 12:49

A HMDK újgráci egyesülete múlt szombaton, az előző évekhez hasonlóan, közgyűléssel egybekötött ünnepi megemlékezést tartott a gradinai általános iskolában.
 
A Verőce-Dráva menti megyében élő maroknyi magyarság közösségé kovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely 24 évvel ezelőtt alakult. Fennállásuk óta arra törekedtek, hogy a magyar kultúra és a népi hagyományok a tömbmagyarságtól távol eső kis közösségben megmaradjanak, ami cseppet sem könnyű feladat. Szerencsére jó vezetőkből és összetartásból nincs hiány, ami garantálja az egyesület sikeres működését.
A gradinai általános iskolában tartott közgyűléssel egybekötött ünnepi megemlékezésen elsőként Szőlősi István, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között voltak járási és megyei képviselők, valamint a partnerszervezetek képviselői Horvátországból és Magyarországról. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője is és Marko Ajček, a Gradinai járás elöljárója.
Az elnöki beszámolót követően sor került a tisztújításra is, ahol az új elnökség a következő ciklusra is a régi elnöknek, Szőlősi Istvánnak szavazott bizalmat, aki már 24 éve vezeti az egyesületet sikeresen.
A beszámolók után az egyesület népi tánccsoportjának tagjai elevenítették fel a március 15-ei eseményeket, majd egy zenés, dalos összeállítással és társalgással zárták az ünnepi összejövetelt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA