A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Nem engedhetjük meg a szigorúan védett területeken a közművesítést – nem támogatja a szenátus által elfogadott közszolgáltatásokra vonatkozó törvénytervezetet a
MÁÉRT - 2018. március 21., szerda 15:09

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem támogatja a közművesítést védett területeken jóváhagyó törvénytervezet jelenlegi formáját, amelyet a szenátus elfogadott, hiszen meglátásunk szerint nem egy valós társadalmi problémára keres megoldást a módosítás. Romániában számos törvény szabályozza azt, hogy milyen felmérésekre, hatástanulmányokra és jóváhagyásokra van szükség azokban az esetekben, amikor egy védett területen közművesítésre van szükség. Ez a törvénytervezet viszont megnyitja a kapukat ahhoz, hogy a szigorúan védett kis-felületű területeken is közművesíteni lehessen.  Az RMDSZ csak egy olyan formáját tudja támogatni a tervezetnek, amely a jelenleg hatályban lévő előírásokat nem írja felül. Támogatjuk a bürokrácia csökkentését, de ez a törvénytervezet túllépi a bürokráciacsökkentés határait. A szigorúan védett területeken történő beavatkozásokra érvényes eljárásokon nem szabad egyszerűsíteni, meg kell találni az alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé károsak természeti kincseinkre, és ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a nemzeti parkok és a natúr parkokon belül létező tamponzónák nyújtanak az infrastruktúra fejlesztésére” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter Bukarestben.
A parlament alsóháza ezen a héten tárgyalja a szakbizottságokban az 51/2006-os közszolgáltatásokra vonatkozó törvény módosítását, amely lehetőséget teremtene arra, hogy végleg kivegyenek az erdészeti alapból szigorúan védett területeket. A tervezet szükségességét az indítványozók azért tartják fontosnak, mert meglátásuk szerint számos olyan terület van, ahol nem tudják kivitelezni a gáz-, villany-, víz-, csatorna-, úthálózat kiépítését, modernizálását a védett területeken, ellentétben azzal a valósággal, hogy a szigorúan védett övezetek távol esnek a településektől, ahol eddig sem volt emberi beavatkozás. Ezek a területek az ország összfelületének még 1 százalékát sem képezik.
Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a szakbizottsági viták során a Szövetség képviselői számos cikkely törlését kérik a tervezetből, amelyek veszélyeztetik a szigorúan védett területeket. Rámutatott arra, hogy a tervezet kapcsán az RMDSZ Zöld Platformjának véleményét is kikérték: „az RMDSZ Zöld Platformjába tömörülő szakemberek is úgy vélik, hogy ez a tervezet ellentmond számos romániai törvénykezésnek és EU-s direktívának. Nem választhatjuk a könnyebb utat akkor, amikor a szigorúan védett területeink veszélyben vannak, felelősen kell eljárnunk a parlamenti vita során, és meggyőzni a többséget, hogy rossz útra terelik a törvénykezést ebben a témában.”
Kelemen Atilla Márton, az RMDSZ Zöld platformjának elnöke elmondta, nem tartja indokoltnak a tervezet szükségességét, hiszen eddig is csak azokban az esetekben lehetett beavatkozni, amikor a hatóságok ezt jóváhagyták. Az elnök kifejtette: a javaslatot mind a Román Tudományos Akadémia, mind a Környezetvédelmi Minisztérium negatívan véleményezte, eddigi információja alapján pedig egyetlen olyan esetet sem tartanak számon, amely a jól indokolt esetekben nem hagyta volna jóvá a közművesítést a védett területeken.
A tervezetről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA