A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Közös nemzeti ügyünk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés
MÁÉRT - 2018. március 21., szerda 15:09

Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírást.  
„Célunk: európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését. Ez a magyar nemzet és minden európai kisebbség számára létkérdés. Erdélyben már összegyűjtöttünk 277500 ezer aláírást, de ennél többre van szükség. (…) Döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ha testvérmegyéink, testvértelepüléseink lakóit is közös nemzeti ügyünk támogatói között tudhatjuk” – fogalmazott a levélben Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A visszajelzések biztatóak, mondta el a tanácselnök, a testvértelepülések jó részén már elkezdődött az aláírásgyűjtés korábban, máshol most kezdtek el kiemelten figyelni erre a témára.
Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen elindította a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et. A kezdeményezés online, a  oldalon, illetve a egyaránt támogatható.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA