A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Vita a néppárti EP-frakcióban a magyarországi választások kapcsán
MÁÉRT - 2018. április 11., szerda 15:43


A magyarországi parlamenti választások nyomán több néppárti európai parlamenti képviselő, köztük Gunnar Hökmark, a svéd és Othmar Karas, az osztrák néppárti delegációk elnökei populizmussal, Európa-ellenességgel, nacionalizmussal, idegengyűlölettel és antiszemitizmussal vádolták meg Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a választásokon győztes Fideszt.

Ezen előzményeket követően került sor a magyar országgyűlési választásokat értékelő informális vitára az Európai Parlament néppárti frakcióülésén ma, április 11-én délelőtt.
Manfred Weber frakcióvezető gratulációja és értékelése mellett azokra a kritikákra is kénytelen volt reagálni, melyek éppen a Fidesznek küldött jókívánságai miatt érték. Egyebek mellett azt is sajnálattal említette meg, hogy az „Európa kulturális alapjainak megőrzését” szorgalmazó húsvéti gondolatait Gui Verhofstadt belga liberális kollégája „kirekesztőnek” minősítette.
Szájer József frakcióelnök választási értékelője után, a hozzászólások rendjén Tőkés László európai képviselő köszönetet mondott az elhangzott jókívánságokért. Romániai kisebbségi magyarként külön is említést tett a határon túli magyarok szavazási lehetőségéről, és örömmel üdvözölte a magyarországi német közösség képviselőjének az országgyűlésbe való beválasztatását. Kétség sem fér ahhoz, hogy Magyarországon demokratikus és legitim módon nyerte meg a választásokat a Fidesz-KDNP pártszövetség – jelentette ki –, ami egyben a kommunizmus végérvényes vereségét és a szélsőségesek fölött aratott győzelmet is jelenti.
Erdélyi képviselőnk ugyanakkor Guy Verhofstadt idézett megnyilatkozására visszautalva, határozottan visszautasította nevezett frakcióbeli képviselőtársai igaztalan és alaptalan vádaskodásait. Közös frakciónk tagjaiként netalán Verhofstadttal, Martin Schulz volt EP-elnökkel vagy a LIBE-bizottság hírhedt raportőrével, Sargentini képviselőnővel, vagy éppenséggel a levitézlett Gyurcsány Ferenccel és Vona Gáborral, netán Niedermüller Péter és Szanyi Tibor posztkommunista EP-képviselőkkel vállalnak közösséget? – tette fel a kérdést. Amúgy sokkal jobb volna, hogyha a rágalmazók nem a magyarok antiszemitizmusával foglalkoznának, és nem Soros György nagytőkést védenék, hiszen a vele szemben fellépő izraeli hatóságok végképp nem nevezhetők „antiszemitáknak” – tette hozzá képviselőnk. Ezzel egybehangzóan Schöpflin György fideszes képviselő is úgy fogalmazott: netalán Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is „antiszemita” volna? egy politikai személyt nem lehet elítélni amiatt, mert történetesen zsidó?        
Jobb volna, hogyha együttes erővel védenénk meg Európát és nemzeteinket: Svédországot a no-go zónáktól, Ausztriát és Magyarországot az illegális bevándorlóktól. A maga helyén ezt teszi Orbán Viktor miniszterelnök – zárta szavait Tőkés László, óva attól az európai képviselőket, hogy a jelenlegi helyzet súlyosbodása esetén nehogy „veszélyességi pótlékot” kellene igényelniük brüsszeli és strasbourgi tartózkodásaikért…
A vita lezárásaképpen Manfred Weber frakcióelnök – egyebek mellett – azon véleményének adott hangot, hogy noha a migrációs kvóták elutasításával nem ért egyet, mindazáltal az elutasítás politikai megfogalmazását jogosultnak tartja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA