A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A Minority SafePack jövőjéről tanácskoztak az Országházban
MÁÉRT - 2018. április 24., kedd 15:14

A Minority SafePack (Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés) sikeres aláírásgyűjtését követő lépésekről, teendőkről egyeztetett pénteken Budapesten, az Országházban a FUEN elnöksége, a magyar parlament, a magyarországi pártok, illetve nemzetiségek, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselői. A HUNINEU Alapítvány, a Rákóczi Szövetség és a FUEN által szervezett tanácskozást az Országgyűlés elnöke, Kövér László nyitotta meg.
“A magyaroknak "több mint kétmillió gyakorlati okuk" van csatába szállni az ügy érdekében, hiszen 1920-ban minden tíz magyar emberből három fölött "átléptek az államhatárok", és napjainkban is több mint kétmillió magyar szembesül jogkorlátozásokkal a szomszédos országokban lévő szülőföldjén” – fogalmazott a házelnök. Ugyanakkor egy elvi, európai okot is említett, hangsúlyozva: a kisebbségek jogegyenlősége az összeurópai demokrácia kérdése is, amely könnyen biztonsági kérdéssé is válhat, ha az unió nem ad helyes választ rá.
"Ha az Európai Unióban nem tudunk érvényesíthető jogot, igazságosságot és méltányosságot biztosítani ötvenmillió nemzeti kisebbségi léthelyzetben élő európai ember számára, akkor szemfényvesztés és képmutatás mindenféle más kisebbségek jogvédelméről beszélni, akkor nem működik az európai demokrácia" – jelentette ki Kövér László.
Az Országgyűlés elnöke köszönetet mondott a kisebbségvédelmi kezdeményezés kidolgozásáért és elindításáért a FUEN-nek valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek. Emlékeztetett: a tenni akarás megmutatkozott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésein, és a magyar állam, valamint a magyarországi politikai pártok is nemzeti ügyként, pártok felett álló stratégiai kérdésként tekintenek a kezdeményezésre.
“A FUEN elnöksége számára külön elégtétel volt látni, milyen nemzeti egységet valósított meg Magyarországon és a Kárpát-medencében a Minority SafePack. Eddig erre eddig nem is volt példa, és ez egy olyan fontos érték, amelyet a következőkben meg kell őriznünk. Azt gondolom, az MSPI lehet az a téma, amelynek az utóélete ezt az egységet meg fogja tudni jeleníteni” – mondta el Vincze Loránt FUEN-elnök, aki a nemzetpolitikai diplomácia egyik fontos pillanatának nevezte az aláírásgyűjtés sikerét.
Közös célként azt nevezte meg, hogy szülessen egy kisebbségekre vonatkozó keretszabályozás az Európai Unióban. Mivel jelenleg semmilyen erre vonatkozó szabályozás nincs, ezért minden, amit ezzel a kezdeményezéssel elérünk, pozitívumnak fog számítani, de mi azon leszünk, hogy a lehető legtöbb legyen – tette hozzá. Vincze Loránt elmondta: szakmai, diplomáciai, jogi segítségre is szükségük lesz abban, hogy az európai lobbit vezessék, hiszen a FUEN-nek kisebbségvédelmi ernyőszervezetként korlátoltak a lehetőségei, éppen ezért megsokszorozódik a nemzeti parlamenteknek és kormányoknak, és általában a diplomáciának a szerepe. “Az anyaország kezdettől fogva az ügy mellett állt, és azt gondolom, hogy a következő időszakban is az élen fog járni. Köszönjük ezt” – fogalmazott az európai kisebbségvédelmi szervezet elnöke.
 
Vincze elmondta: a következő hetekben komoly szakértői munka vár rájuk, hiszen ki kell dolgozniuk a polgári kezdeményezés jogi elemeit, konkrét javaslatokká kell alakítaniuk a kilenc pontot, európai jogi kodifikációt kell végezniük, és ebben nagyon fontos szerepe lesz azoknak az európai szakértőknek, akik otthonosan mozognak ezen a területen.
“Egyértelműen fogalmazódott meg ebben a kampányban az európai őshonos kisebbségek részéről az az igény, hogy legyen európai kisebbségi szabályozás, ennek alapjait kívánjuk lefektetni. Az EU-nak választ kell adnia azokra a nagyon konkrét és nagyon komoly felkérésekre, amelyek az MSPI kampányában elhangzottak Európa-szerte. Ennek a munkának a támogatására kérem önöket, hogy a magyarországi nemzetiségek, a határon túli magyar közösségek és az európai őshonos kisebbségek nevében jelenítsük meg minél markánsabban, határozottabban a mi terveinket, és védjük meg közösen az európai kisebbségek jövőjét” – kérte fel a megbeszélés résztvevőit Vincze Loránt.
A magyarországi kampány következtetéseit Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára foglalta össze. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos kormányzati feladatokról és vállalásokról tájékoztatott.
A külhoni magyar szervezetek részéről Bodor László, az RMDSZ ügyvezető elnöke – aki egyben a Minority SafePack európai kampányának koordinátora volt –, Bíró Zsolt, az MPP elnöke, Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Barta József, a KMKSZ alelnöke, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Matijevic Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke szólalt fel. A magyarországi nemzetiségek álláspontjáról Ritter Imre, a magyarországi német nemzetiség megválasztott parlamenti képviselője, Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló, illetve a szlovák nemzetiség képviseletében Szabó Zoltán tájékoztatott.
A magyarországi pártok részéről Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Vejkey Imre, a KDNP-frakció alelnöke, illetve Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője szólalt fel.
A FUEN elnökségi tagjainak hozzászólásait követően a tanácskozást Pappné Farkas Klára, a HUNINEU Alapítvány Igazgatóságának elnöke zárta le.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA