A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Utolsó állomásként Lettországban juttatta célba az aláírásokat a FUEN elnöke
MÁÉRT - 2018. május 4., péntek 11:31

Csütörtökön, május 3-án átnyújtották Rigában a Nemzeti Választási Hatóságnak a Minority SafePack kezdeményezés támogatására Lettországban gyűjtött aláírásokat. Az orosz közösség 8252 támogató nyilatkozata révén Lettország egyike annak a tizenegy tagállamnak, amelyben a kisebbségvédelmi kezdeményezés átlépte a küszöböt. A FUEN elnöke ezzel a végére ért európai körútjának, amelynek során a helyi tagszervezetekkel közösen tíz ország nemzeti hatóságánál adtak le aláírásokat. A többi szignót postán kapták meg az illetékes intézmények. A körút április 11-én Bukarestben kezdődött.
Az átadást követő sajtótájékoztatón Vincze Loránt köszönetet mondott a Lettországi Orosz Uniónak, Tatjana Zsdanoka volt EP-képviselőnek és Jurij Petropavlovszkij társelnököknek a sikeres aláírásgyűjtésért, és fontos üzenetnek nevezte, hogy az orosz kisebbség is részese volt az európai kisebbségek védelméért született mozgalom létrejöttének.
A lettországi orosz közösség különösen nehéz helyzetben van, mivel itt nem megoldott a kisebbségek helyzete, mondta el Vincze Loránt, aki bírálta Lettországot amiatt, hogy nem hajlandó állampolgárságot adni az ottani oroszok egy részének, akiket évtizedek óta hontalanoknak tekintenek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió számos más kisebbségi jogsértéssel együtt efölött is szemet huny, és úgy tesz, mintha a probléma nem is létezne. Vincze Loránt szintén bírálta az új lettországi oktatási törvényt, amelynek szándéka, hogy, akárcsak Ukrajnában történik, lépésről lépésre kiszorítsa az anyanyelvi oktatást az iskolákból. Elmondta: az ügyben a FUEN levélben fordult a lett elnökhöz, akinek hivatala nemrégiben választ küldött a felvetésre, de utóbbi nem tartalmaz kielégítő válaszokat.
„Fogalmazzunk világosan: egy bonyolult geostratégiai és geopolitikai helyzet nem teszi elfogadhatóvá a kisebbségellenes intézkedéseket, a jogtiprásokat és a jogfosztásokat. A konfliktusokkal terhelt történelem nem szolgálhat mentségül a ma politikai döntéseire. A történelem tanulságokat kínál, amelyekből tanulnunk kell” – jelentette ki a FUEN elnöke. Hozzátette: a FUEN kisebbségi ernyőszervezetként a kisebbségi szolidaritás eszközével tud segíteni, és személyes jelenléte a lettországi orosz közösség melletti szolidaritás jele, amit a térségben korábban az ukrajnai kisebbségek és a krími tatárok védelmében is megfogalmazott. Hozzátette: a Minority SafePack kezdeményezés is szolidaritásból született, és annak üzenetét hordozza.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA