A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar honvédők Tomo Medved miniszternél
MÁÉRT - 2018. május 24., csütörtök 10:40

Tomo Medved, a Horvát Honvédők Minisztériumának első embere fogadta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnket, Kelemen Dezsőt, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnökét és Kocsis Lászlót, Szentlászló védelmének parancsnokát.
Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője a találkozót követően elmondta, hogy a miniszter még a tavaly novemberi szentlászlói látogatása alkalmával őt arra kérte, találják meg a módját a horvátországi magyar nemzetiségű honvédők horvát kormánnyal való intézményes együttműködésének, ezen belül a honvédők minisztériumával.
- A 2016-os választási kampányban is azt ígértem, hogy megválasztásom esetén mindent megteszek annak érdekében, hogy intézményes keretek között tevékenykedhessenek a magyar nemzetiségű honvédők. Ez azt a célt is szolgálná, hogy minden olyan jogot, amely a pozitív törvényi intézkedések közül rájuk vonatkozik, végre alkalmazni tudjunk. Ez ennek a folyamatnak az első, de nagyon fontos állomása volt - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.
Az ülésen ott volt Kelemen Dezső, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnöke is, ő maga is szentlászlói honvédő.
- Miniszter úrral és munkatársaival több mint négy órán át taglaltuk a konkrét, megoldásra váró ügyeinket. Ez egyértelmű jele annak, hogy valóban komolyan vettek bennünket. Hiszem, hogy még nagyon sok fontos dolgot meg tudunk majd oldani a horvátországi magyar honvédők érdekében - nyilatkozta Kelemen Dezső.
A háromtagú küldöttség tagja volt Kocsis László, Szentlászló védelmének főparancsnoka is.
- Az egész kezdeményezés Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk érdeme, amit ezúton is köszönök neki. Hosszú éveken át ígérgették nekünk, szentlászlói honvédeknek, hogy intézményes kapcsolatunk lesz majd a honvédők miniszterével, de erre csak most került sor. Számunkra óriási megtiszteltetés volt, amikor tavaly, a szentlászlói megemlékezésen részt vett Tomo Medved miniszter úr, hiszen ő volt az első tárcavezető, aki eljött a megemlékezésünkre. Ezt sosem fogjuk elfelejteni. A mostani találkozón sok konkrétumot megbeszéltünk, rendkívül tartalmas és kimerítő tárgyalás volt. Nagyon optimista vagyok, rendezni fogjuk a horvátországi magyar honvédők még rendezetlen ügyeit - nyilatkozta lapunknak Kocsis László.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA