A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar est Vinkovciban
MÁÉRT - 2018. június 7., csütörtök 11:47

Szlavóniai és baranyai egyesületeink táncosai, kórusai, színjátszói léptek fel a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 7. magyar estjén, a szlavóniai város színháztermében.
 
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület azzal a céllal alakult meg évekkel ezelőtt, hogy a magyar hagyományokat ápolja, és hogy összefogja a helyi magyarokat. Fennállása óta vegyes kart működtet, mellyel évente számos helyen vendégszerepelnek országon belül és kívül is. Az anyanyelv ápolása céljából irodalmi esteket szervez, legutóbb Viola Éva tengermelléki költő műveiből tartottak bemutatót. Legjelentősebb rendezvényük a vinkovcei magyar est, amelyet szombaton tartottak a szlavóniai kisváros színháztermében.
Ács Rudolf, vinkovcei egyesületünk elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd többek között Gabrijel Šokičić, Vinkovci polgármester-helyettese, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője szóltak a közönséghez. Elismerésüket fejezték ki az egyesület munkájával kapcsolatban, hangsúlyozták, milyen fontos a szerepe abban, hogy az itteni magyarok közösségként őrizhetik hagyományukat, kultúrájukat.
A beszédek után az előadók vették át helyüket a színpadon; elsőként a házigazdák, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület kórusa énekelt. Fellépett a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület gyermektánccsoportja és színjátszói, az Alfalusi Vegyes Kar, valamint az ójankováci magyar kultúregyesület tánccsoportja is.
Az előadások végén, mint minden alkalommal a vinkovcei magyar est után, közös csárdás vette kezdetét a Joza Ivakić Városi Színház bejárata előtt a fellépők és vendégek részvételével. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a zágrábi Kisebbségi Tanács és a HMDK támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA