A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jól halad a kórógyi kultúrotthon felújítása
MÁÉRT - 2018. június 21., csütörtök 09:33

A külső munkák már az utolsó fázisban vannak, Vukovár-Szerém megye jóvoltából pedig a fűtést/hűtést is hamarosan beszerelik. A múlt héten Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Božo Galić zsupán tartottak sajtótájékoztatót.
A HMDK számára mindig is kiemelten fontosak volt a magyar települések közösségi és vallási épületei, melyek közül az elmúlt időszakban többnek a felújítása is megkezdődött, így a kórógyi kultúrotthoné is. Először az épület nyílászáróit, majd a tetőszerkezetet cserélték ki, most pedig a végé fele közeledik az épület külső szigetelése is. Teljes felújítása a becslések szerint több mint egymillió kúnába kerül, amit a horvát kormány támogatásából fedez a HMDK. Vukovár-Szerém megye támogatásának köszönhetően pedig hamarosan megkezdődhet az épület fűtés- és hűtésrendszerének a beszerelése is. A kultúrotthonban egy korszerű, a 21. század igényeinek megfelelő gázfűtés lesz, valamint egy nagyteljesítményű légkondicionáló berendezést is beépítenek.
- A kórógyi felújítás is annak a nemzetépítő projektnek a része, amelyet a HMDK még 2016-ban elindított. Minden olyan intézményt, épületet, amely a horvátországi magyar kultúra megőrzését szolgálja, felújítunk, korszerűsítünk. A munkálatok első fázisa a végéhez közeledik, a következő fázist pedig jövőre tervezzük. Akkor a belső tereket fogjuk teljesen felújítani és rendezni, valamint az udvarból szeretnénk egy korszerű, a fiatalok számára is használható teret kialakítani – mondta magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert, aki a HMDK és a kórógyiak nevében is megköszönte a támogatását a hűtés- és fűtésrendszer beszerelése kapcsán.
A helyszíni szemle során Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja megtekintette a munkálatokat, majd pedig sajtótájékoztatót tartott.
- A kórógyiak, ahogy a megye többi települése is, már rég megérdemelték, hogy egy korszerű, funkcionális kultúrotthonuk legyen. Örülök, hogy sikerül végre felújítani ezt az épületet és annak is, hogy a faluban aktív közösségi élet zajlik - nyilatkozta lapunknak Božo Galić, aki hozzátette azt is, hogy könnyű olyanoknak segíteni, akik dolgoznak.
A kultúrotthon felújításának első fázisát a tervek szerint a nyár közepén fejezik be.
Az Árpád-kori település, Kórógy kultúrotthona a múlt század 50-es éveiben épült. Az 1991-től 1997-ig tartó honvédő háborút követően két alkalommal is végeztek rajta részleges tatarozásokat, de egy teljes, átfogó felújításon még nem esett át, így meglehetősen rossz állapotban volt. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a Tordinci járással tavaly decemberben kötött szerződést, amelynek értelmében 15 évre megkapta a kórógyi kultúrotthon használati jogát. A szerződés aláírásával pedig megteremtődött az épület teljes felújításának a jogi háttere.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA