A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Három település határokon átívelő kapcsolata
MÁÉRT - 2018. július 11., szerda 15:06

Kiskőszeg és a magyarországi Báta már négy éve állnak testvértelepülési kapcsolatban. Egy bátai rendezvényen találkoztak először az erdélyi Árkos település képviselőivel, s már akkor megfogalmazódott egy közös program lehetősége. Erre múlt szombaton, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően került sor Bátán, vasárnap Kiskőszegen találkoztak, ősszel pedig Árkoson hoznak össze majd egy közös rendezvényt.
 
 
Az évezredes múlttal rendelkező Báta Tolna és Baranya megye határán, a Szekszárdi-dombság lábánál fekszik, Kiskőszeghez hasonlóan a Duna mentén. 
Báta és Kiskőszeg 2014-ben kötöttek testvértelepülési szerződést, mert vezetői úgy látták, kultúrájában és hagyományaiban is hasonlít egymáshoz a két falu. Azóta rendszeresen eljárnak egymás rendezvényeire, gyorsan kialakult a baráti kapcsolat.
Egy bátai falunapon Báta másik testvértelepüléséről, az erdélyi Árkosról is érkeztek vendégek.
A Sepsiszentgyörgy közelében fekvő falu vezetői már akkor megállapodtak a kiskőszegiekkel, hogy a három ország, Románia, Magyarország és Horvátország e három települése egy közös rendezvénysorozatot hoz majd tető alá.
A terv most a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával meg is valósult. A program első állomása a bátai Keszegfesztivál volt szombaton.
Kiskőszegről kb. 50 fős csoport érkezett az eseményre, melyen sokszínű programok várták a vendégeket, volt sportvetélkedő, kultúrműsor és koncert is. A kiskőszegiek részt vettek a főzőversenyen, tánccsoportjaik pedig a fesztivál folklórműsorában.
Vasárnap Kiskőszegen folytatódtak a közös rendezvények.
A kiskőszegi emlékműnél került sor a vendégek fogadására, ahol röviden bemutatták Kiskőszeg múltját, majd a katolikus templomban folytatódott a program egyházi énekek előadásával. Ezt követően kultúrműsorra került sor a település központjában.
Akárcsak a bátai fesztiválon, Kiskőszegen is fellépett az árkosi dalárda és a fúvószenekar, ezenkívül az árkosi iskola, illetve a kiskőszegi HMDK-alapszervezet gyermek táncegyüttesei léptek színpadra.
Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára lapunknak nyilatkozva elmondta, ősz elején a programsorozat utolsó állomásán, Árkoson találkoznak újra, hogy tovább erősítsék a közösségek közötti baráti kapcsolatot, amelynek országhatárok nem állhatják útját. A rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mellett a HMDK és a Darázsi járás támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA