A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újra szól a harang Nagybodolyán
MÁÉRT - 2018. augusztus 9., csütörtök 10:11

A nagybodolyai katolikus templom harangja három éven át volt néma: meghibásodott a működtetését biztosító elektronikus berendezés, melyet most parlamenti képviselőnk támogatásának köszönhetően megjavítottak. Hamarosan a templom bejárati ajtaját is kicserélik a Darázsi járáshoz tartozó kis faluban.
 
 
A Darázstól néhány kilométerre fekvő Nagybodolya Árpád-kori település, nevét először egy 1296-ból származó oklevél említi. Lakosai katolikus vallásúak, Szent Anna tiszteletére szentelt templomuk az egyik legöregebb a környéken.
A templomot a török időkben puskaporos raktárként is használták. Egy 1782-es feljegyzésből kiderül, hogy a szilárd anyagból épített isten házát a régebbi templom helyére építették Savoyai Jenő herceg költségén. Az épületet körülölelő temető bizonyítja, hogy a falunak már a középkorban is volt temploma.
A templomhajóban régen Szent Annának szentelt oltár állt. A 18. század közepén egy újat is készítettek mellé, Szűz Mária tiszteletére. 1782-ben, amikor a toronyépítéshez készültek, a templomnak két harangja volt. A nagyobbik ácsolt haranglábon függött.
A honvédő háború alatt (1991-97) a bodolyaiak templomát szinte teljesen kifosztották. Tornyát is tönkretették. A háború után villamosították a harangozást.
Három évvel ezelőtt egy villámcsapás tönkretette a berendezést, melyet most a HMDK és a nagybodolyaiak összefogásával, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk támogatásának köszönhetően sikerült helyreállítani.
Gorjanac József, a Darázsi Járási Tanács képviselője lapunknak nyilatkozva elmondta, hálásak parlamenti képviselőnknek, hogy hozzájárulásával rendbe hozták a berendezést, és hogy a munkával elkészültek a nagybodolyai búcsúra, Anna napjára, és újra hívogathatott a templomharang az ünnepi misére.
- Nagybodolya kis falu, a templomba járó hívek száma is alacsony, viszont sokat jelent az embereknek, hogy újra hallhatják a harangot – tudtuk meg Gorjanac Józseftől.
Azt is elmondta, parlamenti képviselőnk segítségével a templom bejárati ajtaját is hamarosan kicserélik. A katolikus magyar településen nincs iskola, óvoda, postahivatal és kocsma sem, és ma már jobbára csak az idősek járnak a falu templomába. Mintegy száz lakosa van, akik mindent megtesznek egyházuk megmaradásáért, magyarságuk ápolásáért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA