A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megújult a kiskőszegi művelődési élet központja
MÁÉRT - 2018. augusztus 16., csütörtök 09:48

A HMDK és a Darázsi járás támogatásával felújították a kiskőszegi mozitermet, amely eddig is kulturális programoknak, táncpróbáknak adott helyet, mostantól pedig egyéb közösségi eseményeket is lehet majd itt tartani.
 
Kiskőszegen a falu központjában található művelődési ház része a moziterem is, amely mindig fontos szerepet töltött be a közösség életében. Egykor filmvetítésekre jártak ide az emberek – ezért maradt rajta a „mozi” név –, eredeti funkcióját azonban a múlt század végére elveszítette. Viszont még mindig megvan a régi vetítőgép, mostanra muzeális értékké vált, ezt valószínűleg kiállítják majd a terem egyik szegletében.
A moziteremben az utóbbi években is rendeztek kulturális programokat, de mivel elég rossz állapotban volt, jelentős felújításra és átalakításra volt szükség.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége lehetőségeihez mérten segíti a magyarságunk számára fontos egyházi és világi épületek renoválását, felújítását, alkalomadtán újak építését is.
Az elmúlt évben több millió kúnás beruházásokat valósított meg a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben.
Áprilisban kezdődtek a felújítási munkálatok Kiskőszegen
A fejlesztések idén sem álltak le, a Darázsi járással együttműködve felújították a mozitermet. A beruházás Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáró-helyettese kezdeményezésére történt meg. Az április végétől július első feléig tartó munkálatok során kicserélték a tetőszerkezetet, rendbe hozták a színpadot, bevezették a gázfűtést, illetve a moziterem belső tatarozására is sor került, ami azt is jelentette, hogy kiegyenesítették padlózatát, így mostantól alkalmas bálok és hasonló rendezvények megtartására is.
Az ünnepélyes átadó az októberi szüreti fesztiválon lesz
- Az épület szinte teljesen elkészült, már csak kisebb munkákat kell elvégezni, az ablakpárkányok hiányoznak még, illetve a függönytartók. A tervek szerint a kiskőszegi szüreti fesztiválon lesz az ünnepélyes megnyitója, amelyre október 13-án kerül sor – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor. A szüreti fesztivállal kapcsolatban elmondta, idén is néhány újdonsággal, meglepetéssel várják majd a résztvevőket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA