A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pályázati tájékoztatót tartott a HMDK a Gazdakör-tagoknak
MÁÉRT - 2018. szeptember 14., péntek 11:40

A HMDK vezetősége eszéki rendezvénytermében pályázati tájékoztatót tartott a HMDK Gazdakör tagjai részére. A gazdálkodók számára elérhető friss kiírásokra Jankovics Róbert HMDK-elnök hívta fel a figyelmet, Prosszer Horvatin Szanella titkár pedig a pályázatok részleteit és feltételeit ismertette.
A HMDK-vezetők két aktuális pályázatra hívták fel a tájékoztató fórumon részt vevők figyelmét. Az egyiket a gazdasági, vállalkozásügyi és kisvállalkozásokért felelős zágrábi minisztérium jelentette meg, ez a kis- és középvállalkozások, valamint kisiparosok fejlesztésének támogatását szolgálja a nemzeti kisebbségek által lakott területeken. A mezőgazdasági minisztérium is külön pályázati lehetőséget biztosít a kisebbségek által lakott területeken élőknek, itt egy-egy gazdaság 75 ezer kúnás támogatásra pályázhat.
A két pályázat feltételeit Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára ismertette. Elmondta, hogy egy-egy pályázatnál mire kell figyelni, mire lehet pályázni.
Jankovics Róbert, a HMDK elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a mezőgazdaság vidékünkön sok magyar család megélhetését biztosítja, így magyarságunk megmaradása szempontjából is fontos ágazatról van szó, ezért is tartja fontosnak a szervezet elnökeként és parlamenti képviselőként is, hogy az olyan lehetőségekről, amelyeket kihasználva jelentős összegeket nyerhetnek el és fejleszthetik gazdaságukat, tájékoztassa a magyar gazdákat. Az ilyen összejövetelek természetesen arra is jók, hogy a gazdák megbeszéljék egymással, kinek milyen tervei vannak az őszi vetést illetően, vagy például azt, hogy milyen új vetőmagok jelentek meg a piacon, illetve hogy megosszák egymással pályázati tapasztalataikat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA