A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Krešimir Partl államtitkár a magyar közösségben
MÁÉRT - 2018. szeptember 20., csütörtök 12:16

 
A HMDK meghívására múlt szombaton Krešimir Partl, a horvát kulturális minisztérium államtitkára látogatta sorra Eszék-Baranya megyében a magyarságunk számára jelentős épületeket, amelyek a kultuszminisztérium finanszírozásával újulnak meg.
 
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) közbenjárásának köszönhetően horvát és magyar állami támogatásból az idén is további nagyberuházások valósulnak meg a magyarok által lakott településeken, ezekről folyamatosan beszámolunk lapunkban.
A Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén közel egymillió kúnával támogatja református templomaink felújítását. A tárca képviseletében Krešimir Partl államtitkár múlt szombaton, a HMDK meghívásának eleget téve, személyesen győződött meg a folyamatban lévő munkálatokról.
Az államtitkár Jankovics Róbert és Matijević Olivér, a HMDK elnöke, illetve ügyvezető elnöke kíséretében tartott terepszemlét.
- Szentlászlón, Eszéken és Várdarócon jártunk, a munkálatok a három helyen persze nincsenek azonos fázisban. A szentlászlóit, amelyet szinte teljesen leromboltak a honvédő háborúban, sikerült végre teljesen felújítani, itt a beruházás összértéke meghaladta a 2,7 millió kúnát az elmúlt 20 év alatt. Ezt a templomot az idén sikerült befejeznünk a Magyar Kormány nagyszabású támogatásának köszönhetően. Az eszék-rétfalusi református templomon további tatarozásokra lesz szükség, még közel sincs befejezve. Várdarócon pedig, ha minden jól megy, október végéig visszanyeri régi, impozáns alakját a templomtorony. E célra további 100 ezer kúnát hagytak jóvá a kulturális minisztériumban, így a felújítás értéke a 420 ezer kúnát is eléri. Bízunk benne, hogy a kivitelezők tartják majd a határidőt, a várdaróciaknak pedig köszönjük a türelmét, bizony elég régóta várnak már a felújításra – mondta Jankovics Róbert.
A felújítási munkálatok mellett az államtitkár járt az Új Magyar Képes Újság szerkesztőségében, valamint a pélmonostori Néprajzi Központban is, ahol találkozott Tomislav Rob polgármesterrel és Matijević Olivérrel, a városi tanács alelnökével; a város számára fontos projektekről tárgyaltak.
A terepszemle végül, amelyen Ivana Sudić, az eszéki műemlékvédelmi hivatal vezetője is részt vett, a várdaróci magyar tájházban ért véget, majd pedig a Kopácsi Halásznapokra is elmentek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA