A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
MÁÉRT - 2018. október 15., hétfő 09:15

Az aradi vértanúk tiszteletére a laskói általános iskolával közös megemlékezést tartott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK). A HMDK bellyei székházának udvarán tavalyelőtt ültetett emlékfánál összefoglalták a mártírok tragédiájához vezető utat, megidézve a hősöket, akik ma is példaképként állnak előttünk.
A magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá, az aradi vértanúk emléknapjává nyilvánította Magyarországon és a magyarok által lakott területeken október 6-át. Ezen a napon Magyarország-szerte és annak határain túl is mindenütt megemlékezéseket tartanak.
A HMDK bellyei székházának az udvarán két évvel ezelőtt ültettek egy fát azzal a céllal, hogy egy olyan élő, az élet folytonosságát hordozó emléket állítsanak, mely hosszú éveken át őrzi és emlékezteti majd a jövő nemzedékeit is a vértanúk önfeláldozásának semmi máshoz nem hasonlítható dicsőségére.
Itt gyűlünk össze évről évre gyertyát gyújtani, most először pedig a laskói általános iskola diákjaival és tanáraival közösen emlékeztünk a 169 évvel ezelőtti szomorú eseményre.
- A forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának gyásznapja lett október 6-a. Nekünk, horvátországi magyaroknak is kötelességünk, hogy emlékezzünk a 13 főtisztre, akiket Aradon ért utol a császári bosszúvágyból fakadó kegyetlen ítélet, és akik utolsó percükig hűek maradtak a független, legitim, magyar hatalomhoz, a szabadság eszméjéhez, katonai esküjükhöz – mondta el beszédében többek között Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, felelősek vagyunk azért, hogy fennmaradjon a vértanúk sorsának máig érvényes üzenete, ezért is fontos, hogy az ifjabb nemzedéket is bevonjuk a megemlékezésbe.
A beszédet és a laskói általános iskola alkalmi összeállítását követően 13 gyertyát gyújtottak meg, és koszorút helyeztek el az emlékfánál. A megemlékezésen részt vett és koszorúzott Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA