A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Muravidékre is vittek a magyar búzavetőmagból
MÁÉRT - 2018. október 18., csütörtök 14:49

A muravidéki (Szlovénia) Völgyifaluba látogattak a HMDK Gazdakör képviselői, hogy vigyenek az ottani magyar gazdaszervezet termelőinek is abból a magyar búzavetőmagból, amelyet tavaly próbáltak ki gazdáink.
 
A HMDK Gazdaköre igyekszik minden lehetőséget kihasználni, hogy a helyi gazdák új, innovatív technológiákat ismerjenek meg. Ennek szellemében tavaly a falugazdász program keretében a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával magyar búzavetőmag tesztelésére nyílt lehetőségük. A vetőmagokat a Drávaszögben és Szlavóniában is kipróbálták, a learatott termést pedig az érdeklődő gazdák között osztották szét vetés céljából.
Gazdaszervezetünk a „kísérleti” búza egy részét múlt héten a Muravidéki Gazdák és Vállalkozók Egyesületének adományozta, hogy az ottani termelők is kipróbálhassák.
Az adományt Szabó Attila és Hugyik Imre, gazdakörünk elnöke és tagja vitték el a muravidéki Völgyifalu településre, ahol Balaskó József, a Muravidéki Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnöke vezette őket körbe, meglátogattak néhány helyi termelőt is. A horvátországi és muravidéki gazdaszarvezetek tagjai fél évtizede ismerkedtek össze, a múlt heti látogatás is a kapcsolatot volt hivatott elmélyíteni

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA