A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Transylvanianow: ahol a tegnap találkozik a holnappal
MÁÉRT - 2018. október 19., péntek 12:58

Elindult a : rólunk szól és tartalmazza a legjobb dolgokat Erdélyből! Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Digitális Székelyföld Konferencián indította be az új portált, amely szerves része az RMDSZ nemzetközi kommunikációjának. Az oldalról is kiderül: Erdélyben a tegnap találkozik a holnappal, a hagyományok az innovációval, ezt pedig külföldi döntéshozóknak, érdeklődőknek is érdemes megmutatni. 
Nagyon sok sztori létezik, de nincs egy egységes történet Erdélyről – kezdte előadását Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a 6. Digitális Székelyföld Konferencián, ahol a  portál létrejöttének szükségességéről beszélt. „Örülök, hogy itt mutatjuk be az oldalt, mert ez a konferencia a jelenről, de elsősorban a jövőről, az innovációról, a tudásról szól, sok olyan sikertörténetről, amelyekről gyakran mi sem értesülünk. Ezeket mind szeretnénk bemutatni” – magyarázta. 
A transylvanianow.com nemcsak egy weboldal, hanem egy egész digitális ökoszisztéma lesz, facebook-profillal, instagrammal, twitterrel, levelezőlistákkal, eseményekkel, PR-tevékenységekkel is, pontosan azért, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall. „A kihívás, hogy megváltoztassuk az eddig kialakult percepciót. Hosszú távú, folyamatos munka ez: el akarjuk érni, hogy ne Ceau?escu ugorjon be egy külföldinek, hanem inkább Károly herceg, aki szereti ezt a vidéket, ne a siralmas árvaházak, hanem a modern inkubátorházak, ne a konfliktusok és egy újabb Koszovó jusson az emberek eszébe, hanem gondoljanak úgy Erdélyre, mint egy fejlődő régióra, egy új Dél-Tirolra” – fogalmazott.
Az ügyvezető elnök elmondta, az oldalt eredetileg politikai kommunikációs platformként képzelték el, ami az erdélyi magyarok szempontjából fontos ügyekre koncentrál, és jól megírt anyagok révén próbálja ezeket eljuttatni amerikai, európai döntéshozókhoz. „Amikor elkezdtük összeírni, melyek a legfontosabb ügyeink, legyen szó anyanyelvhasználatról, oktatásról, nemzeti szimbólumok használatáról, hamar rájöttünk, hogy ezeket először kereteznünk kell, hogy azok is megértsék, akik nem tudnak semmit Erdélyről.  Ha azt akarjuk, hogy a fontos ügyeinkhez szövetségeseket szerezzünk, nem a panaszkodással kell kezdenünk, hanem meg kell mutatnunk Erdély jó oldalát is: a tudást, az innovációt, a sikereket, a vagány dolgokat a mi otthonunkban” – mutatott rá. Felhívta a figyelmet: az oldalt nyílt felületként képzelik el, amelyhez bárki hozzájárulhat ötletekkel, javaslatokkal, majd kérte a résztvevők segítségét, hogy népszerűsítsék a portált valahányszor külföldön járnak, vagy külföldiekkel találkoznak.
A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az Eurotrans Alapítvány működteti, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA