A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A gazdák ne legyenek vesztesei az EU-s reformoknak
MÁÉRT - 2018. november 8., csütörtök 12:41

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja az Európai Néppárt helsinki kongresszusán. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte a brüsszeli döntéshozótól, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel a mezőgazdasági támogatásokat, hiszen ez sokaknak jelent megélhetést és az egyik leginkább kézzelfogható köteléket az Európai Unióhoz.
Az Európai Néppárt kongresszusán több európai döntéshozóval találkozott az RMDSZ delegációja, tájékoztatva őket a romániai magyar közösség számára fontos ügyekről, mint az anyanyelvű oktatás nehézségei, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés jövője, illetve a mezőgazdaság területén tervezett uniós reformok.
Kelemen Hunor szövetségi elnök, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök és Winkler Gyula EP-képviselő csütörtökön délelőtt Phil Hogan mezőgazdaságért felelős európai biztossal beszélt az erdélyi farmerek, a családi gazdaságok számára létfontosságú EU-s támogatásokról.
A találkozón a szövetségi elnök elmondta, az EU-s támogatások azért is nagyon fontosak a magyar gazdák életében, mert az elmúlt száz évben nekik senki semmit nem adott: az elmúlt közel száz évben az európai uniós csatlakozásig csak elvettek a gazdáktól. „Nagyon fontos az RMDSZ-nek és az erdélyi magyar gazdáknak, hogy ezek a típusú támogatások megmaradjanak, növekedjenek, és az erdélyi magyar gazdák, mindazok, akik vidéken élnek, továbbra is érezzék az EU-s támogatások hasznát. Érezzék, hogy lehet fejlődni, lehet egyről a kettőre jutni, lehet a mezőgazdaságban, vagy az ahhoz tartozó iparágban építkezni, családjuknak, közösségünknek jövőt teremteni” – fogalmazott.
Kelemen Hunor azt is hozzátette, hogy ezek a közvetlen kifizetések, mint amilyen például a területalapú támogatás is, közelebb hozzák az embereket az Európai Unióhoz, hiszen saját életükben tapasztalják annak hasznát. „Románia januártól veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Ebben az időszakban még több figyelem irányul az országra, és ez kiváló lehetőség lesz arra is, hogy az RMDSZ és az európai döntéshozók is elmondják: megvédjük a mezőgazdasági támogatásokat, megvédjük a kis- és közepes gazdaságokat, a támogatásokat nem szabad megszüntetni, hanem növelni kell őket, hogy a gazdák ne legyenek vesztesei az EU-s reformoknak” – szögezte le a Szövetség elnöke.
A mezőgazdaságért felelős biztos egyetértett az RMDSZ-szel abban, hogy meg kell tartani a támogatásokat, és abban is, hogy a közvetlen kifizetések nem pénzkidobást jelentenek, hanem épp ellenkezőleg: kapocsként szolgálnak az emberek és az Unió között. Phil Hogan a Szövetség támogatását kérte abban, hogy a Közös Agrárpolitika európai parlamenti vitáján az RMDSZ képviselői álljanak ki a kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások, illetve a családi gazdaságok mellett.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA