A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szijjártó Péterrel találkozott az RMDSZ delegációja Kolozsváron
MÁÉRT - 2018. november 12., hétfő 11:28

A román-magyar viszonyról azt gondoljuk, hogy a legjobb az, ha van állandó párbeszéd. A stratégiai partnerséget meg kell erősíteni, kell törekedni arra, hogy a bizalmatlan helyzeteket feloldjuk, és a bizalmat erősítsük – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével találkozott az RMDSZ delegációja Kolozsváron.
A Szövetség elnöke rámutatott: ahogyan az minden egyes találkozó alkalmával lenni szokott, a miniszter úrral áttekintették az aktuális kérdéseket – azt is, hogy hogyan látja a román-magyar kétoldalú viszonyt az RMDSZ, továbbá melyek a magyar közösség legfontosabb törekvései és gondjai.
„Ebben a pillanatban ezek jelentős része az oktatáshoz kötődik, ahhoz, hogyan tudjuk az identitásunkat biztosító intézményeket megerősíteni, és újraindítani ott, ahol bezárták – a római katolikus iskola újraindítása egy sikeres együttműködés eredménye –, és a MOGYE kérdéséről is beszélgettünk” – fogalmazott Kelemen Hunor.
Leszögezte: az RMDSZ-nek és Romániának is az az érdeke, hogy a közép-keleti együttműködésen keresztül Magyarországgal is kiváló kapcsolatokat ápoljon minden tekintetben.
Kelemen Hunor és Szijjártó Péter abban is megállapodott, hogy jövőre is folytatják az erdélyi gazdaságfejlesztési programot, amelyet Székelyföldre is kiterjesztenek. Ez a helyi magyar közösségek mellett azokat a területeket is erősíti, ahol a mezőgazdaságban dolgozók, a kis- és közepes vállalkozások munkájukat kifejtik – nyomatékosított a szövetségi elnök, aki a találkozón azt kérte, hogy 2019-ben minél előbb tegyék elérhetővé a pályázati kiírásokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA