A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ partnerként tekint az erdélyi magyar történelmi egyházakra - Winkler Gyula a KMKF Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén
MÁÉRT - 2018. november 16., péntek 05:20

Az RMDSZ nagyra értékeli és támogatja az egyházak társadalmi szerepvállalását, partnerként tekintve rájuk, fogalmazott Winkler Gyula szerdán Budapesten, ahol a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén vett részt. A gyűlésen az egyházak nemzetmegtartó szerepéről és a kárpátaljai szórvány előtt álló kihívásokról volt szó.
Winkler Gyula EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Erdélyben és a Kárpát-medencei kisebbségi társadalmakban az egyházak jelentőségét – hitéleti tevékenységükön túl – két tényező adja: a társadalmi szerepvállalás, valamint az államtól független, saját autonóm struktúra és intézményes alap. „Az RMDSZ nagyra értékeli és támogatja a történelmi egyházak társadalmi szerepvállalását és a különböző programok tekintetében partnerként tekint rájuk. Ebben a partnerségben az RMDSZ szerepe elsősorban olyan jogszabályi feltételek kialakítása, amelyek kedveznek ennek a szerepvállalásnak. Ugyanakkor a Szövetség önkormányzati képviselői, polgármesterei, tanácselnökei révén a helyi adminisztráció szintjén is támogatja az egyház társadalmi szerepvállalását” – fejtette ki, rámutatva, több jó gyakorlat is van, amely az önkormányzatok és egyházak együttműködésének hasznát igazolja szociális téren. „Az együttműködés jó példája a Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési program, az RMDSZ elérte, hogy az így épült óvodákat a román oktatási minisztérium az önkormányzatokkal együtt közös fenntartás alá helyezze, illetve a Szövetség törvénytervezetet nyújtott be a bölcsődék közös fenntartását illetően is” – magyarázta Winkler Gyula, aki a további jó gyakorlatok között emlegette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat példáját, ahol a szociális ellátás egyes tevékenységeit kiszervezték az egyházaknak, illetve az egyházak által működtetett civil szervezeteknek.
Winkler Gyula a november 15-ei Magyar Szórvány Napja kapcsán felidézte, hogy az RMDSZ a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén javasolta először, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapja hivatalos ünnepnap legyen. A Magyar Országgyűlés 2015-ben, az RMDSZ javaslatára szavazott erről, tehát idén harmadik éve, hogy november 15-én Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Magyar Szórvány Napját ünneplik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA