A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A zágrábi óvoda is részesült a magyar állam támogatásában
MÁÉRT - 2018. november 22., csütörtök 10:13

A zágrábi Kéknefelejcs óvodában felújították a padlóburkolatot, továbbá óvodai eszköztámogatásban részesült az intézmény, melyek átadására november 14-én került sor. A beruházás Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága által indított nagyszabású Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma közreműködésével valósult meg. 
 
 
1997-ben Zágrábban kétnyelvű, horvát-magyar óvodai csoport indult. Az azóta is folyamatosan működő Kéknefelejcs óvoda tagozatának beindítását a zágrábi HMDK-szervezet akkori vezetőségének tagjai kezdeményezték. Az óvónők akkor összeállítottak egy tantervet, majd annak elfogadása után megkapták a működési engedélyt.
Az óvodai csoport azóta is sikeresen működik, évente átlagosan 20-24 gyerekkel. Svagusa Katalin, az intézmény óvónője lapunknak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy óvodájuk is részesült a magyar állam támogatásából a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. Az eszköztámogatás tartalmazza a mesekönyvekből, bábjátékkészletből, természettudományi kísérletekhez és kézműves foglalkozásokhoz szükséges kellékekből álló ún. magyar sarkokat. Továbbá a programból az óvodahelyiség padlózata is megújult, valamint szabadtéri homokozóval és konyhai eszközökkel gazdagodott. Mindezt egy kisebb átadóünnepség során mutatták be november 14-én . Az eseményen jelen volt többek között Magyar József zágrábi magyar nagykövet, Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke és Balázs Piri Zoltán, Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke is.
- Óvodánk a magyar állam segítségén túl a zágrábi Kisebbségi Tanács és a zágrábi magyar nagykövetség támogatását is élvezi, aminek köszönhetően kitűnően felszerelt intézmény a miénk – mondta az óvónő.
Hozzátette, következő tervük a magyar óvodai csoport fennállásának 25. évfordulós ünnepsége a jövő esztendőben, melyet szeretnének méltóképpen megtartani, ezen kívül könyvkiadás is szerepel terveik között.
A magyar csoportba jelenleg összesen 20 óvodás jár. Svagusa Katalin elmondta, dicsérendő, hogy a szülők felismerték, nemcsak az óvoda a fontos, hanem az is, hogy utána a gyerekek két tannyelvű iskolába járjanak – tavaly összesen heten folytatták a magyar-horvát két tannyelvű általános iskolában tanulmányaikat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA