A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Visszanyerte hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom
MÁÉRT - 2018. november 29., csütörtök 09:34

Fontos településtörténeti pillanatnak lehettek tanúi azok, akik szerdán délben összegyűltek a várdaróci református templom előtt. „Testközelből” figyelhették, amint több mint hatvan év után ismét impozáns, új toronysisakot emelnek a templom tornyára. A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően 420 ezer kúnával támogatta az új toronysisak elkészítését.
 
A várdaróciak mostani templomát Lábadiné Kedves Klára Daróc könyve szerint 1812. augusztus 15-én kezdték építeni, s hét év kellett ahhoz, amíg tornyával együtt „gyönyörű állapotba” került. Később a gyarapodó közösség szükségessé tette Isten házának kibővítését: a templomot 1867-ben egy díszes cinteremmel tágították.
1957. június 23-án hatalmas vihar csapott le a falura. Az orkánerejű szél ledöntötte a kecses toronysisakot. Csak 1960-ban sikerült szerényebb formában újraépíteni. Öt esztendővel később az egyház nagyobb javításokat végeztetett el, de régi, impozáns formájába a tornyot ez idáig nem volt alkalom visszaállítani.
A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén közel egymillió kúnával támogatta református templomaink felújítását, ebből a legnagyobb rész Várdarócra került, ahol 420 ezer kúnából elkészült az új toronysisak.
Fontos településtörténeti pillanat részesei lehettünk, amikor daruval a helyére emelték a 15 méter magas új toronysisakot, ezzel visszanyerte korábbi, hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom.
- A várdaróciak számára különösen jelentős ez az esemény, de számomra is, hiszen folyamatosan adhatunk át magyarságunk számára fontos, megújult, megszépült épületeket, ez a jövőben is folytatódik majd – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, a horvát szábor  magyar parlamenti képviselője, aki három évvel korábban ünnepi beszédet mondott a templomhoz tartozó romos iskolaépület felújítása utáni átadóünnepségen is.
A helyiek mellett a környező településekről is sokan eljöttek, hogy személyesen is lássák a toronysisak felhelyezését. Az eseményen részt vett többek között Krešimir Partl, a horvát kulturális minisztérium államtitkára, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA