A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Népzenei oktatás Vukováron, táncház Várdarócon
MÁÉRT - 2018. november 29., csütörtök 09:35

A helyi hagyományokra épülő oktatási programok, kulturális rendezvények eszközével élve a határon túli magyar közösségek erősítését tűzte ki célul a Petőfi-ösztöndíjasokból alakult Lajta-Szeret Egyesület. Első horvátországi programjukra november 24-én került sor, Vukováron népzenei kurzust tartottak, Várdarócon pedig egy rendkívül sikeres táncházat.
 
Vukováron megtelt a helybéli magyarok otthona, fiatalok és idősebbek is nagy érdeklődéssel figyelték a szakképzett népzenetanárokat, akiknek a segítségével népi hegedűvel, brácsával, nagybőgővel és citerával ismerkedtek, illetve kiegészítő ismeretterjesztő foglalkozásokon vehettek részt.
Bódi Viktória, az Lajta-Szeret Egyesület tagja, korábbi vukovári Petőfi-ösztöndíjas elmondta, hogy a programot a Csoóri Sándor Alapnál a Vukovári Magyarok Egyesületével közösen pályázták meg.
- Az a cél, hogy a vukováriaknak a kurzus végére saját zenekaruk legyen, amely kísérni tudja a kórust. Még további négy alkalommal jövünk, így a hangszerhasználat mellett énekeket is betanítunk majd – mondta Bódi Viktória.
Várdaróci táncház
Ugyancsak a Csoóri Sándor Alap támogatásából valósul meg a táncházas program is, amelynek első állomása Várdaróc volt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület közreműködésével.
- A pécsi Tenkes zenekar régóta tart táncházakat, amelyeket rendhagyó módon most a Drávaszögben rendezünk meg öt alkalommal, ezzel a horvátországi és magyarországi Baranya kulturális kapcsolatait kívánjuk erősíteni a népzene és a néptánc eszközével – mondta Hunyadi Péter, a Lajta-Szeret Egyesület tagja. A várdaróci kultúrotthon is zsúfolásig megtelt, a várdaróci táncosok mellett Pécsről, Kikőszegről, Csúzáról és Szentlászlóról is érkeztek ottani néptánccsoport-tagok, de a helyiek, a gyerekeket kísérő szülők közül is sokan kedvet kaptak a tánchoz és beálltak a körbe. Az éjszakába nyúló összejövetelen mindenki nagyon jól érzete magát, legközelebb januárban Kiskőszegen lehet táncházazni, itt már a gyerekeknek külön is tartanak foglalkozásokat. A pontos időpontról egy későbbi Képesből lehet majd tájékozódni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA