A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Magyarország elkötelezett támogatója Macedónia európai csatlakozásának
MÁÉRT - 2018. november 29., csütörtök 13:38

A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló idei országjelentés elismeréssel szól a nyugat-balkáni ország által elért eddigi eredményekről, és üdvözli a görög kormánnyal idén júniusban kötött megállapodást az állam új elnevezéséről (Észak-Macedónia), valamint az európai csatlakozási tárgyalások 2019 júniusára kitűzött elkezdését.
Az Európai Néppárt által is egyöntetűen támogatott jelentés elfogadásának folyamatát a Gruevszki-ügy kapcsán előállott politikai ellentétek zavarták meg. A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek. Az eset annál is sajnálatosabb, mivel a balliberális tábor támadásaival szemben a néppárti frakció sem védte meg a magyar álláspontot, elvitatva Magyarország azon jogát, hogy törvényes menekültügyi eljárás keretében védelmet nyújthasson volt néppárti szövetségesének.
Tőkés László európai képviselő a néppárti külügyi munkacsoport november 28-i délelőtti ülésén, majd a macedóniai országjelentés ugyanaznap esti plenáris vitájában megerősítette, hogy Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasította a hazánkat ért támadásokat, rámutatva arra, hogy Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el. Ezzel együtt azt a véleményét sem hallgatta el, hogy a volt macedón miniszterelnök megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll.
Tudnivaló, hogy a Parlament és a Bizottság az elmúlt öt évben folyamatosan, évről évre kemény kritikában részesítette a macedóniai igazságszolgáltatást, annak politikailag korrumpált állapotát. A mostani országjelentésben sincsen ez másképp, az ugyanis tételes formában meghagyja, hogy: „további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelme tekintetében” – zárta hozzászólását erdélyi képviselőnk.
A november 29-én megejtett szavazáson a Parlament nagy szótöbbséggel elfogadta a jelentést. Tekintettel az előadottakra, a Fidesz-KDNP néppárti küldöttség tagjai egységesen ellene szavaztak.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA