A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gyertyagyújtással emlékeztek a délvidéki vérengzések áldozataira
MÁÉRT - 2018. december 10., hétfő 12:35

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület minden évben megemlékezik a partizánok délvidéki vérengzéseinek az áldozatairól. Idén 100 mécsest gyújtottak az ártatlanul legyilkolt áldozatok tiszteletére a Csúza központjában elhelyezett emléktábláknál.
 
1944 őszén a jugoszláv partizánalakulatok és a szovjet Vörös Hadsereg délvidéki bevonulása után számos erőszakos cselekmény történt a német, magyar és horvát, de tulajdonképpen minden olyan civil lakossal szemben, aki nem szimpatizált velük. A partizánok több tízezer magyart végeztek ki a Vajdaságban, de a Drávaszögben is gyilkoltak. Az eredeti cél az etnikailag tiszta (szerb) Délvidék létrehozása volt, a németek mellett a magyaroktól is meg akartak szabadulni.
Az ártatlan áldozatok tiszteletére a Hegyalja Ifjúsági Egyesület minden évben megemlékezést szervez. Az ideire Csúza központjában került sor.
- Fontosnak tartjuk ezeket a megemlékezéseket, mivel így a fiatalok is megismerhetik, hogy mi is történt vidékünkön a második nagy háború alatt. Az idein 100 mécsest gyújtottunk a falu központjában, hogy ezzel tisztelegjünk a meggyilkolt áldozatok előtt - mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke.
Az esemény a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatásával valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA