A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A honvédő háború áldozataira emlékeztek a Hegyháton
MÁÉRT - 2018. december 10., hétfő 12:35

A honvédő háború áldozatainak emlékére vasárnap délelőtt szentmisét és koszorúzást tartottak Dályhegyen. A szerb megszállók mérhetetlen szenvedést okoztak a vidéken, a közösség 37 ártatlan tagját, köztük 22 magyart veszített el.
A honvédő háború a hegyháti magyarságot sem kímélte. Miután 1991-ben az úgynevezett Jugoszláv Néphadsereg és a szerb önkéntesekből álló alakulatok elfoglalták Erdődöt, a helyi horvátokat, magyarokat és az összes nem szerb nemzetiségű lakost vagy elüldözték, vagy legyilkolták, üres házaikba szerbeket költöztettek. Az Erdődön és Dályhegyen elkövetett brutális gyilkosságok miatt a nemzetközi bíróságon még mindig eljárás folyik több személy ellen is. Az atrocitások magyar áldozatai közül eddig húsz személy földi maradványait találták meg, ketten pedig még mindig az eltűntek listáján szerepelnek. Az ő emlékükre minden évben szentmisét celebrálnak a dályhegyi katolikus templomban. Az idei megemlékezésre december 2-án, vasárnap került sor. Az emlékezők a templomban gyűltek össze, majd koszorúkkal és a mécsesekkel elindultak a temetőbe.
- Kötelességünk megemlékezni mindazokról, akik az agresszió áldozatául estek, és emlékeztetni arra, hogy az emberi gonoszság milyen mérhetetlen szenvedéseket okozhat - mondta lapunknak Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke.
A megemlékezésen a helybéliek, az áldozatok rokonai, a civil szervezetek képviselői mellett részt vett az Erdődi járás elöljárója, Jugoslav Vesić, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA