A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
„2030 most kezdődik” – Bemutatták Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját
MÁÉRT - 2018. december 12., szerda 12:05

A Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezésében tegnap került sor Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiájának hivatalos bemutatójára. A stratégia magába foglal egy sor ajánlást, amely biztosítja az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését Romániában.
„Ezzel a stratégiával vázoljuk azt a keretet, amely Romániának fenntartható jövőt biztosít. Egy éven keresztül dolgoztunk csapatban, és széles körű nyilvános konzultációt szerveztünk, hogy a romániai társadalom igényeinek megfelelő dokumentumot készíthessünk” – mondta a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.
A 2030-ig érvényes Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia három fejezetre oszlik. Az első fejezet bevezetés a fenntartható fejlődés témakörébe és szerepe európai és nemzetközi kontextusban. A második fejezet a 17 fejlődési célt mutatja be a nemzeti sajátosságokhoz alkalmazva, 2030-ig megvalósítandó, világos célokkal. Az utolsó fejezet tartalmazza a javasolt intézményi keretet, amely biztosíthatja a stratégia végrehajtását.
„Fenntartható fejlődést csak az állampolgárok bevonásával lehet elérni. Ezért szükségünk van egy szilárd intézményi keretre. E célból a stratégiában javasoljuk különböző intézmények létrehozását: Tárcaközi Bizottság a Fenntartható Fejlődésért – a miniszterelnök vezetésével, fenntartható fejlődési központok minden egyes érintett intézményben, szakemberekből álló  Fenntartható Fejlődési Tanácsadó Testület, Koalíció a Fenntartható Fejlődésért, a civil társadalom képviselőinek részvételével” – tette hozzá Borbély László.
Dicsérő szavakkal illette a Stratégiát a volt szlovén fejlesztési miniszter, Smerkolj Alenka a nyitó rendezvényen elhangzott beszédében: „gratulálok Romániának, mert a világon az elsők között rendelkezik egy Stratégiával az Agenda 2030 végrehajtására.”
Az eseményen részt vett Graţiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettes, parlamenti képviselők, miniszterek, nagykövetek, valamint az akadémiai- és kutatási szféra, a magánszektor és a civil társadalom képviselői. Hozzászólásaikkal támogatásukat fejezték ki Constantin Boştină egyetemi tanár, a gazdaságtudomány doktora és Corneliu Iaţu egyetemi tanár, a Jászvárosi "Alexandru Ioan Cuza" egyetem prorektora.
A Fenntartható Fejlődés fontosságát emelték ki a civil társadalom, az ifjúság és az üzleti szféra szempontjából a további felszólalók is: François Coste, a Francia Kereskedelmi- és Ipari Kamara Romániai elnöke, Anca Ciucă, a Nemkormányzati Szervezetek a Fenntartható Fejlődésért Szövetség alelnöke, valamint Valentin Florea, a romániai ENSZ Ifjúsági Szövetség főtitkára.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA