A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Húszéves az Alfalusi Vegyes Kar
MÁÉRT - 2018. december 13., csütörtök 11:34

Húsz éve működik a laskói, kopács és várdaróci tagokból alakult Alfalusi Vegyes Kar. Egy kisebb összejövetellel ünnepeltek múlt vasárnap, amelyre az egykori és mostani tagok kaptak meghívást.
A 1990-es évekig Kopácson és Laskón is működött kórus, utolsó békebeli fellépéseikre 1990 decemberében került, majd mindkét csoportnál néhány éves kényszerszünet következett a szerb megszállás miatt.
- A békés reintegráció után Kel János, a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület akkori vezetője azzal a kéréssel keresett meg, szeretné, ha újraindítanánk a kórust és én vezetném. Körbejárta a volt tagokat és el is kezdhettük a munkát – emlékezik vissza a kezdetekre Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő.
A laskóiaknak a kopácsi énekkarral korábban is volt közös fellépésük, innentől kezdve viszont immár húsz éve együtt, Alfalusi Vegyes Karként működnek, időközben pedig várdaróci tagok is csatlakoztak hozzájuk.
A kezdetekben egyházi énekeket énekeltek, és rendszeres fellépői lettek az adventi rendezvényeknek. Fellépéseikkel bejárták Szlavóniát és Baranyát, a tengermelléket és Magyarország szinte minden szegletét, de szerepeltek a Felvidéken és Erdélyben is. Jó kapcsolatot ápolnak a horvátországi magyar énekkarokkal és több magyarországi kórussal is.
- Egy húszperces kisfilmmel igyekeztünk bemutatni a húsz év munkáját, az együtt töltött időt. Megemlékeztünk azokról a tagokról is, akik sajnos már nincsenek közöttünk – mondta Déra Kornélia, a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke, az Alfalusi Vegyes Kar oszlopos tagja.
A vegyes kar már a tagok életének a fontos része lett, a próbák és a fellépések közösséggé kovácsolták a csapatot.
- Egy nagy és összetartó család lettünk, akik egymás bánatában és örömében is osztozni tudnak. A névnapokat és születésnapokat is megünnepeljük. A volt idős tagjainkról is gondoskodunk, és teszünk róla, hogy a fontosabb rendezvényeinken ők is ott lehessenek – fűzte hozzá Déra Kornélia.
A volt és jelenlegi tagokat ajándékkal lepték meg, Zsuzsa tanárnőnek pedig külön is megköszönték két évtizedes fáradhatatlan munkáját.
Ma már a március 15-ei megemlékezéseink, a kórustalálkozók és a laskói adventi koncert szinte elképzelhetetlenek az Alfalusi Vegyes Kar nélkül, amely évtizedek óta emeli rendezvényeink színvonalát népdalokkal vagy egyházi énekekkel. A kórus munkáját a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Bellyei járás támogatják.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA