A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Épülhet az új óvoda Kopácson
MÁÉRT - 2019. január 3., csütörtök 11:27

Zágrábban december 21-én írták alá az új kopácsi óvoda építéséről szóló szerződést. Az új épület költségeit 90%-ban a horvát állam állja, a többit pedig a Bellyei járás finanszírozza.
 
Csodálatos karácsonyi ajándékot kaptak idén a kopácsiak: 2019-ben végre elkezdődhet a falu új óvodájának építése. Az új objektum a focipálya közelében épül majd föl, 90%-ban horvát állami költségvetésből. Ezzel a kopácsiak régi álma teljesül, hiszen a mostani felett már rég eljárt az idő. Az építésről szóló szerződést karácsony előtt Zágrábban írta alá Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója és a földművelési minisztérium vezetője. A szerződés értelmében a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után már tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok.
 „Az augusztusi pályázatra már minden szempontból kellőképpen felkészültünk”
Az aláírási aktuson jelen volt a projekt zászlóvivője, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.
- A kopácsi óvoda már régóta a prioritásaink közé tartozik, a megoldásról már többször tárgyaltunk Željko Cickaj elöljáróval, valamint helyetteseivel, Varga Gáborral és Munk Erikkel. A pályázatot úgy írták ki, hogy arra csak önkormányzatok jelentkezhetnek, így ismételten megköszönöm a Bellyei járás vezetőségének, hogy egy ilyen gyönyörű projektet tett le az asztalra. Tavasszal még nem rendelkeztünk kellő tudással és információval sem, így az akkori pályázaton – habár elegendő pontszámmal – sajnos a nem támogatott projektek közé került az új kopácsi óvoda. Az augusztusi pályázatra már minden létező szempontból kellőképpen felkészültünk, és ennek meg is lett az eredménye. A horvát kormány nem csupán támogatja az új kopácsi óvoda építését, hanem az összköltségek kb. 94%-át állja! Ez több mint nagyszerű karácsonyi ajándék a kopácsiaknak, de a Bellyei járásnak is, hiszen az 5,4 millió kúnás bekerülési költségnek csupán egy kisebb részét kell finanszírozni a járási büdzséből, pár száz ezer kúnáról van szó. A horvátországi magyarság számára minden olyan beruházás kiemelten fontos, amely az oktatást érinti, legyen szó óvodáról, iskoláról, sportcsarnokról vagy akár egy kollégiumról. A kopácsiak már régóta megérdemelték, hogy egy új, korszerű óvodájuk legyen. Az elmúlt évben mindent megtettünk azért, hogy sikerüljön ezt a célt is megvalósítanunk. Hogy mennyire sikerült jól „előkészíteni” az országos vezetőket, elég talán elmondani egy apró, de jelképes mozzanatot: Andrej Plenković miniszterelnök az aláírást megelőző alkalmi beszédében a kopácsi óvoda projektjét emelte ki. Nagyon büszke voltam - mondta Jankovics Róbert.
Az új óvoda előreláthatólag mintegy 30 kisgyerek számára jelentheti majd a második otthont. A falubeliek külön örömére az épület egy, a település arculatába illő, hagyományos falusi ház mintájára készül majd el.
A kopácsiak már nagyon várják az új óvodát
A kopácsi óvodát egy, az 1880-as években épült tanári lakásból alakították ki közvetlenül a honvédő háború előtti időszakban. Mivel eredetileg nem óvodának épült, ezért folyamatosan fejlesztésekre, átalakításokra szorult.
- Már évek óta reménykedünk egy új óvoda építésében. Az, hogy ez hamarosan megvalósul, nagyon sokat jelent számunkra, hiszen a régi épülettel már sok a probléma - mondta Ruzsicska Ilonka óvónő, aki hozzátette, nagyon hálásak parlamenti képviselőnknek, Jankovics Róbertnek, aki kiharcolta a megvalósítást.
A járási vezetőség sem leplezi örömét, Munk Erik, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese történelminek nevezte az új beruházást.
- A kopácsi van a járás területén működő óvodák közül a legrosszabb állapotban, ezért igyekeztünk megoldást találni a problémára. Az új óvoda építése történelmi jelentőségű beruházás Kopács számára, hiszen a gyerekek így megfelelő körülmények között tölthetik majd óvodás éveiket - mondta az elöljáró-helyettes.
A Bellyei járás elöljárója is osztja Munk Erik véleményét, és rendkívül hálás mindenkinek, aki segítette a projekt létrejöttét.
- Nagyon örülök, hogy végre megépülhet Kopácson az új óvoda, az épület bizonyára a falu egyik ékköve lesz majd. Ezúton is köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a projektben, különösen Jankovics Róbertnek, aki biztosította a politikai támogatást az óvodaépítéshez. Köztünk valóban jó az együttműködés - mondta Željko Cickaj elöljáró.
Cickai Csaba, a Bellyei járás magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke elmondta, az óvodaépítési tervet már nyolc évvel ezelőtt felvetette a HMDK, de akkor még nem voltak meg hozzá a feltételek - köszönet illeti magyar parlamenti képviselőnket, aki ezeket megteremtette, így a terv meg is valósulhat. Szerinte hatalmas ajándék ez a kopácsiaknak, hiszen a gyermekekbe való befektetések a jövő erőforrásaivá válnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA