A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
FUEN-konferencia Dél-Tirolban
MÁÉRT - 2019. január 3., csütörtök 11:27

Olaszországban, Dél-Tirolban tartott konferenciát decemberben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Aktívan formálni a régiókat címmel. A tanácskozáson Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte a horvátországi magyarságot.
 
A Bolzanoban, Dél-Tirol fővárosában rendezett konferencia helyszínválasztása nem véletlen, mivel sok európai kisebbségnek – többek között a székelyeknek is – modellértékű a dél-tiroli németek számára kialakított autonómiamodell.
A horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte, aki a konferencia keretében találkozott Vincze Lóránt FUEN-elnökkel is. - A HMDK mindig is fontosnak tartotta nemzetközi kapcsolatai erősítését, és szolidaritást vállal olyan kisebbségben élő nemzeti közösségekkel, amelyek célként fogalmazták meg az autonómia bármely formájának a megvalósítását is. Elismeréssel adózunk a székelységnek, amely mindent megtesz az adott keretek között, hogy Románia felismerje, csakis előnye származhatna az országnak abból, ha ez a célkitűzésük megvalósulna – mondta Andócsi a konferenciáról hazatérve.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA