A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az EP-választáson dől el, milyen lesz az unió új költségvetése
MÁÉRT - 2019. január 9., szerda 15:18

Az EU költségvetésének féléves késése nem kevesebb, mint 100 000 uniós finanszírozású projektet veszélyeztet a tagállamokban, hívja fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő. Mint beszámolt, újrakezdte tevékenységét az Európai Parlament, de a Miniszterek Tanácsa is, Románia uniós elnökségének az első hivatalos momentuma, az Általános Ügyek Tanácsa zajlott Brüsszelben.
„Élesen megosztó ügyek vannak napirenden mindkét intézményben, a legfontosabb és egyben a legvitatottabb az EU 2021 utáni hétéves költségvetése. Sajnálatos módon, a tagállamok tavaly decemberben, a brüsszeli EU csúcson eldöntötték, hogy nem támogatják az új költségvetés véglegesítését a májusi EP választások előtt. Így veszélyben vannak az uniós támogatások, veszélyben van Erdély számára két legfontosabb uniós közpolitika: a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika. Ez a két terület, ahol a nyugati és északi tagállamok csökkenteni akarják a támogatásokat. A megkezdett fejlesztések folytatása a tét, közösségeink a Székelyföldön, Erdély-szerte mindenütt rengeteget veszíthetnek” – fejtette ki az EP-képviselő. „Ezért az európai parlamenti választások tétje minden eddiginél nagyobb, a májusi választásokon dől el, hogy azok lesznek többségben, akik a finanszírozások csökkentését szorgalmazzák, vagy azok, akik a fejlesztések folytatását támogatják. Erdély uniós forrásokból történő modernizációja, a gazdák támogatása, a fiatal vállalkozók esélyei, az Erasmus program a fiataljainknak: ezekről döntünk a májusi EP-választáson” – nyomatékosított.
Mint kiemelte, az EU költségvetésének féléves késése nem kevesebb, mint 100?000 uniós finanszírozású projektet veszélyeztet a tagállamokban. „Ez érinti az önkormányzatok infrastrukturális beruházásait, amelyek a hosszadalmas közbeszerzések miatt érzékenyek a késésre, de ugyanakkor a csúszás miatt akár egymillió fiatal veszítheti el az Erasmus programban való részvétel esélyét. Ha a kutatás területét elemezzük, a költségvetés csúszása miatt havonta 5 ezer munkahely kerül veszélybe a tagállamokban, és a továbbgyűrűző gazdasági hatás miatt minden hónap késés további hétezer kapcsolódó munkahelyet veszélyeztet” – magyarázta Winkler Gyula.
Brüsszelben ülésezett az Általános Ügyek Tanácsa, számolt be a képviselő. „A tavaly decemberi csúcs még arról döntött, hogy 2019 októberében véglegesítik a költségvetést, én már akkor jeleztem, hogy ez nem valószínű, hiszen októberben lép hivatalba az új Európai Bizottság, az EP-választások után megalakult Európai Parlament jóváhagyásával. Most a tagállamok képviselői arról beszéltek, hogy decemberben fogják véglegesíteni a 2021 utáni költségvetést, ez már az utolsó utáni alkalom, hiszen a parlamenti procedúrák még további időt igényelnek és minden nap késés komoly veszteséget jelent. 2014-ben is késve kezdődött a költségvetés végrehajtása, tudjuk, milyen rossz következményei vannak egy ilyen csúszásnak” – emlékeztetett az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA