A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új elnököt választottak a dárdai HMDK-alapszervezet élére
MÁÉRT - 2019. január 17., csütörtök 09:19

Január 13-án, vasárnap tisztújító közgyűlést tartottak a dárdai HMDK-alapszervezetben. Az összejövetelen a szervezet új vezetőséget választott, valamint tárgyaltak a tervekről is.
A dárdai alapszervezet a legrégebb óta működő HMDK-egyesületek közé tartozik. Fennállásuk óta kisebb-nagyobb „szünetekkel” tevékenykednek. Egyik rendezvényük a nyaranként sorra kerülő ifjúsági és sportnap, melyen horvátországi magyar focicsapatok mérik össze erejüket. A központi HMDK segítségével az évek során sikerült székhelyhez is jutniuk az egykori dárdai középiskola épületében, ahol rendszeresen találkoznak egymással az egyesület tagjai.
A szervezet január 13-án tisztújító közgyűlést tartott, 15 tagú elnökséget, valamint új elnököt és alelnököt választottak. A szervezet új elnöke Kistóth János, alelnöke pedig Kovács András lett.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megválasztottak a dárdai HMDK élére. Az alapszervezet ezentúl is bevált gyakorlat szerint fog működni, de szeretnénk további programokkal is bővíteni tevékenységünket. Így például honismereti kirándulásokat, színházlátogatásokat is tervezünk. Nem új célkitűzésünk, hogy a dárdai magyarság számára lehetőséget biztosítsunk saját identitásának az ápolására és megőrzésére valamint, hogy összefogjuk a település magyarságát - mondta az új elnök. Kistóth János hozzátette azt is, az alapszervezet ajtaja nyitva áll minden dárdai magyar előtt, várják őket szeretettel.
A szervezet leköszönő elnöke, Dobi István az alábbiakat nyilatkozta:
- Köszönöm szépen mindenkinek a támogatást és a segítséget, amelyet a szervezetnek nyújtott, hiszen egy egyesület csakis összefogással működhet. Köszönöm az országos HMDK-nak is a támogatást, képviselőik a legnehezebb időkben is mellettünk álltak. Úgy gondolom, hogy az új elnök alkalmas a feladatra - mondta Dobi István, aki hozzátette, hogy továbbra is az egyesület elnökségében marad és segíti majd annak munkáját. A tisztújító közgyűlésen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője,  HMDK-elnök, valamint Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA