A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Elkészültek a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ bungalói is
MÁÉRT - 2019. január 17., csütörtök 09:20

A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program keretében a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) megpályázta egy tangazdaság és ifjúsági központ létrehozását, és készített egy többéves tervet. A megvásárolt kopácsi ingatlan felújítása és képzési központtá való alakítása a végéhez közeledik.
A végükhöz közelednek a munkálatok a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ területén. Az első fázisban, 2018 elején az 1912-ben épült központi objektumot újították föl. Majd a projekt keretein belül a létesítmény udvarán tíz, egyenként négyfős bungalót kezdtek építeni. Ezek fából készültek, és minden szükséges berendezéssel fel vannak szerelve, fürdőszoba azonban nincs bennük, a tisztálkodásra egy külön épületet alakítottak ki. Mindezt, valamint a tangazdaság épületének belső tereit, a konyhát, a vizesblokkját és a fűtést is a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült megvalósítani.
- Nemrég fejeződött be a tíz bungaló építése és felszerelése, mindegyikben két emeletes ágy, négy szék, egy asztal, valamint egy szekrény kapott helyet. Terveink szerint különböző nyári táborokat fogunk tartani a létesítményben, melyekre már adtunk is be pályázatot. Fontosnak tartjuk a szórványban élő fiatalok táboroztatását, de természetesen a magyar környezetben élő gyerekeknek is számos izgalmas programot tervezünk - mondta Pálinkás Krisztián, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának irodavezetője. A leendő tangazdaság és ifjúsági központ körüli munkálatok már a végükhöz közelednek, még az udvar rendezése van hátra, amit a kivitelező az időjárás függvényében hamarosan elvégez.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA