A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Egyetemi ösztöndíjakról döntöttek
MÁÉRT - 2019. január 31., csütörtök 13:58

Január 29-én tanácskozott az Előértékelő Bizottság a horvátországi felsőoktatási intézményekben tanuló magyar diákok által beadott ösztöndíjpályázatokról Bellyén, a HMDK székházában.
A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem decemberben pályázatot hirdetett ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2018-2019-es tanévben külhoni felsőoktatási alap-, mester/magiszteri vagy doktori képzésben részt vevő horvát állampolgárságú, horvátországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar nemzetiségű személyek számára. Pályázataikat a diákok január 17-ig adhatták le a HMDK bellyei székházában. Az idei évben jóval nagyobb számú, összesen 26 pályázat érkezett a három kategóriában, ezért a bizottság is szigorúbban osztályoz, csak a legjobb pályázatokat javasolják ösztöndíjra. A pályázók közt volt egy doktorandusz hallgató, 7 mesterszakos, 10 alapszakos és 8 elsőéves egyetemista.
- A kérelmezők idén is több szakterületről jelentkeztek, a bölcsészettől egészen az egészségügyig. Külön öröm számunkra, hogy az ország egész területéről érkeztek pályázatok, ezért több, a szórványban élő fiatal egyetemistát is javasolni tudtunk ösztöndíjra. Mivel idén túljelentkezés volt, ezért nem tudtunk mindenkinek adni, csak a 20 legjobbnak ítélt pályázót javasoltuk támogatásra – nyilatkozta lapunknak Csapó Nándor, a testület elnöke, aki hozzátette, hogy a pályázat eredményéről a pályázók az adatlapon megadott e-mail-címükre kapnak majd értesítést.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA