A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Sógor Csaba: a Magyarországról szóló vita újabb bizonyíték a kettős mércére
MÁÉRT - 2019. január 31., csütörtök 18:24

A Magyarországról szóló szerdai európai parlamenti vita ismét egy bizonyíték arra a kettős mércére, amelynek az alkalmazása egyes tagállamokkal szemben sajnos már gyakorlattá vált a parlament falain belül – ezt mondta Sógor Csaba a brüsszeli mini-plenáris ülésen.  
„Rendre olyan kérdések mentén fogalmaznak meg bírálatokat Magyarországgal szemben, amelyek több tagállamban is létező gyakorlatként működnek” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az EP plénumában. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kifejtette: tipikusan ilyen kérdések a felvetett túlóra-szabályozás vagy a közigazgatási bíróságok témája is.
„Egyértelműen félinformációkkal, túlzásokkal és sok esetben álhírekkel próbálják befolyásolni a közvéleményt. Nem gondolhatják Önök sem, hogy az Európai Unió előnyére válik és a tagállamok közötti kohéziót segíti, ha az állampolgárok valós problémái helyett ilyen parttalan politikai vitákkal foglalkozunk” – érvelt az erdélyi képviselő.
Sógor Csaba azt a kérdést tette fel: miért nem foglalkoznak például azzal, hogy Romániában a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, a diákokat folyamatosan vegzálják, nem engedik magyarul vizsgáztatni, a magyar kart nem akarják létrehozni.
Az RMDSZ képviselője elmondta, az Európai Parlament hitelessége sérül az állampolgárok szemében, amikor ennyire a szakmai szempontokat mellőzve, pusztán politikai és választási célokat követve kezelnek egy kérdést, főként, ha rendre ugyanazon ország kapcsán kerül ez elő. „Ez a helyzet nem méltó a Parlamenthez” – hangsúlyozta Sógor Csaba.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA