A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kezdődnek az Örökségünk őrei verseny megyei döntői
MÁÉRT - 2019. február 6., szerda 11:53

Az Európai Unióban követendő példaként említett Örökségünk Őrei – fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi vetélkedőn résztvevő csapatok Kolozs, Maros és Szatmár megyében versenyeznek a regionális döntőbe való továbbjutásért. A diákok össze kell állítsanak egy tevékenységnaplót, amely tartalmazza az online és offline munkáikat. A szakmai zsűri megyénként három csapatot juttat a márciusi regionális döntőbe.  
„Az Uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a fiatalok. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni és ahova megéri visszatérni. Ezt értük és velük közösen kell megtennünk. A Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosának fővédnöksége alatt álló Örökségük őrei verseny a közös munkának nagyon jó példája, a fiatalok mindig bebizonyítják, érdemes velük együtt tervezni, dolgozni. Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.
A verseny kezdete óta már több mint 160 épületet fogadott örökbe és hívta fel a figyelmet az épített örökség fontosságára az a 3000 fiatal, aki bekapcsolódott a mozgalomba. Az idei évad rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák szállt versenybe, ugyanakkor a mozgalomba Szatmár, Bihar, Máramaros és Kovászna megye is bekapcsolódott, 13 megyére bővítve ki ezt.
„Az erdélyi magyar közösségnek olyan kulturális és épített öröksége van, amelyre joggal lehet büszke, és amelyet át kell mentenie, meg kell őriznie az utókor generációi számára, hogy jó legyen itthon, Erdélyben élni. A 2012-ben elindított mozgalommal pont ezt szerettük volna elérni. Meggyőződésem, hogy a diákok és tanáraik lelkiismeretes és kitartó munkája által ez a jövőben is közösségünk fontos feladata marad” – tette hozzá a politikus.
A megyei döntők után a csapatok a regionális döntőn vesznek részt majd, ahol egy 7-10 perces színdarabot kell előadniuk, amelyben az örökbefogadott műemléket, a csapat tevékenységét, az épülethez fűződő különböző történeteket mutatják majd be. Az országos versenynaptárba való felvétel alapján pedig, idén először országos döntőre is sor kerül a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiummal közös szervezésben.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA