A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Farsangoltak a dályhegyiek
MÁÉRT - 2019. február 7., csütörtök 11:52

A dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület az idei évet is a farsangi bállal nyitotta meg, melyre szombaton került sor a falu kultúrotthonában, az eseménynek több mint kétszáz résztvevője volt.
 
 
A dályhegyiek idén rendezték meg harmadik alkalommal új kultúrotthonukban hagyományos farsangi batyubáljukat, mellyel ezúttal is elégedettek a szervezők. Hugyik Imre, a kultúregyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, több mint kétszázan vettek részt a mulatságon, környékbeli, baranyai, eszéki és vajdasági vendégeik is voltak. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is ott voltak, ők nyitották meg a rendezvényt.
A vendégek szórakoztatásáról a kórógyi Aranycsárdás zenekar gondoskodott, a legkitartóbbak hajnalig báloztak.
- Amikor az első bálunkat tartottuk új kultúrotthonunkban, még nem volt meg a központi fűtés, mostanra viszont minden adott, hogy programokat rendezzünk itt, a szombati bál is nagyon jól sikerült – nyilatkozta lapunknak Hugyik Imre.
Azt is megtudtuk tőle, épül a kultúrotthon parkolója, reményeik szerint tavaszra elkészülnek vele, s a virágfesztivál vendégei már használhatják. Ezúton is köszönetét fejezi ki a HMDK-nak és a magyar kormánynak, hogy támogatták az egyesületet és a falut a parkoló megépítésében is, melyen 55 autó fér majd el, így nem kell többé az út mellett hagyniuk járműveiket a vendégeknek.
A szombati bál is a HMDK, valamint a dályhegyi helyi választmány és az erdődi járási kisebbségi önkormányzat támogatásával valósult meg. Soron következő programjaikkal kapcsolatban Hugyik elmondta, tánccsoportjuk munkához látott, készülnek a legközelebbi szereplésekre, gyakorolják a legutóbb betanult koreográfiát, az egyesület vezetői pedig már egyeztetnek a virágfesztivállal kapcsolatban, amely mára a járás egyik legjelentősebb tömegrendezvényévé nőtte ki magát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA