A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kárpát-medencei óvodafejlesztési program: idén is folytatódik az óvodai díj támogatása
MÁÉRT - 2019. február 15., péntek 11:11

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amelyben horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult. Idén is pályázhattak a szülők óvodaidíj- támogatásra, melynek első részletét a napokban utalták át.

Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője elmondta, hogy az óvodai díj résztámogatására azok a szülők jogosultak, akiknek gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást.
- Az előző évhez hasonlóan most is három részletben történik az utalás. Az első részlet utalása (a 2018. év szeptemberétől decemberéig terjedő időszakra) február 13-án megtörtént. Ezer kúnás összegről van szó. Kérjük a szülőket, mielőbb ellenőrizzék, hogy megérkezett-e a támogatás, ha ez nem történt meg, azt jelezzék a 031 275 480-as telefonszámon vagy a pedagogus-forum@os.t-com.hr e-mail-címen – mondta Pálinkás Krisztián, aki hozzátette azt is, a további kifizetésekről is tájékoztatnak majd. A támogatás, amely a minőségi magyar óvodai oktatást szolgálja, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA