A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tizennyolc rendezvényen vettek részt a pakráciak
MÁÉRT - 2019. február 21., csütörtök 08:55

A hét végén tartottak közgyűlést a Pakráci Magyarok Közösségében, a sepsei HMDK-alapszervezetben és az újbezdáni kultúregyesületben is.
A Pakráci Magyarok Közössége a múlt szombaton tartotta évi közgyűlését, ahol a többi között arról is határoztak, hogy folytatják identitásmegőrző munkájukat.
A tavalyi év programját Fa Josip, a közösség elnöke ismertette, aki elmondta, hogy tizennyolc eseményen vettek részt, nemcsak a környéken, hanem Baranyában és Magyarországon is képviselték a pakráci magyarságot. Kifejtette azt is, hogy a város és a település más szervezeteinek a programjába is szívesen besegítenek.
- Nagyon jól sikerült a magyar nap elnevezésű rendezvényünk, amelyen többek között a magyarországi Csepel képviselőit is vendégül láttunk. Negyedik éve veszünk részt a lipovljani nemzetiségi találkozón, és egyéb rendezvényeken is visszajárók vagyunk – sorolta Fa Josip, hozzátéve azt is, hogy mindezt nem tehették volna meg a HMDK országos szervezete és Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk támogatása nélkül.
A HMDK képviseletében Marijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke vett részt a tanácskozáson, aki elmondta, örül annak, hogy egyre nagyobb költségvetésből tudnak gazdálkodni a szervezetek, ami minőségibb munkát is eredményez. Marijan Širac, Pakrác alpolgármestere is jelen volt az ülésen, aki megköszönte a magyar állam által kiépített játszóteret, amit, mint mondta, igyekeznek azzal meghálálni, hogy a pakráci magyar szervezetnek állandó helyet biztosítanak majd.
A sepseiek következő programja a nőnapi bál
 A sepsei HMDK-alapszervezet tevékenységét a hétvégi közgyűlésen Rabbi Ferenc, az alapszervezet elnöke foglalta össze. Elmondta, hogy a tervezett programokat maradéktalanul sikerült megvalósítaniuk. Eredményesen működött a népdalkörük, és tovább szépül új székházuk is.
Idei első programjukra a Vince-nap alkalmából került sor, a következő pedig a március 9-ei nőnapi bál lesz.
- A bált eredetileg március 8-án szerettük volna tartani, de többen is jelezték, hogy a pénteki nap nem megfelelő számukra, ezért módosítottunk az időponton – mondta el lapunknak Rabbi Ferenc az ülést követően, hozzátéve, hogy a már hagyományos rendezvényekre idén is sort kerítenek, valamint kirándulást és színházlátogatást is terveznek. Tevékenységük támogatására a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál, a Bethlen Gábor Alapnál és a Csoóri Sándor Alapnál pályáztak.
Tevékenyek az egyesület csoportjai
A hétvégi közgyűlésen az Újbezdán Kultúregyesület tagsága meghallgatta az egyesület múlt évi tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint a következő időszakra vonatkozó terveket is körvonalazták.
Horvát Ibolya, az egyesület elnöke egy igen tevékeny időszakról számolhatott be, mint mondta, az egyesület kórusa, zenei és színjátszó csoportja számos rendezvényre kapott meghívást tavaly is, az újbezdáni rendezvények mellett több belföldi és magyarországi fellépésük is volt. Az ezeken való részvételt és a programokat a Petlovaci járásnak, a HMDK-nak, a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően sikerült megvalósítaniuk. Az idei évben is igyekeznek minden pályázati forrást kihasználni, az említetteken kívül a Csoóri Sándor Alapnál is pályáztak. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA