A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Eseménydús hétvége Kórógyon
MÁÉRT - 2019. február 21., csütörtök 09:00

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület farsang idején mulatságot szervez. Az idei rendezvényen a maszkák mellett a hagyományos farsangi ételek is nagy hangsúlyt kaptak, valamint idén először került sor a kórógyiak találkozójára.
Szombaton délután sorra érkeztek a jelmezbe öltözött apróságok a kórógyi kultúrotthonba, ahol gyermekmaszkabált tartottak. Közben a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai hagyományos farsangi ételeket készítettek, amelyeket bárki megkóstolhatott, de az ételek receptjeit is megismerhették. Több ma is rendszeresen készített édes és sós étel készült, de még sok kórógyi számára is ismeretlen egy hagyományos kórógyi farsangi különlegesség, a csörige.
- A csörigét már csak nagyon kevesen ismerik és készítik. Én még a nagymamámtól tanultam az elkészítési módját. Ez egy zsíros, sós tészta, amit zsírban sütünk ki és melegen tálaljuk. A csörigét annak idején csak farsangkor készítették, talán ezért is veszett ki a köztudatból, ma már inkább fánkot készítenek az emberek - mondta Cserepes Mária csörigesütés közben.
A gyermekmaszkabálra egy meglepetéssel is készültek a szervezők, ugyanis először álltak színpadra az egyesület zenésznövendékei. Tia, Bence és Sven mulatós slágereket adtak elő a kismaszkabálban kortársaik nagy örömére. A zeneoktatás a faluban a Csoóri Sándor Alap támogatásával kezdődött meg nemrég. A Kórógy Hagyományőrző Egyesület tagjai vasárnap délutánonként a kultúrotthon emeleti termeiben várják a lakodalmas zene iránt érdeklődőket. Az oktatást az Aranycsárdás együttes két doroszlói tagja, Csernicsek Edvin és Ervin vezeti.
Táncházzal egybekötött mulatság
Kultúrházak éjjel-nappal néven egy nagyszabású programsorozat részeként táncház is volt a farsangi rendezvényen. Ennek köszönhetően február 15-e és 17-e közt több száz helyszínen tartottak táncházakat egy időben a Kárpát-medence minden részén. A kórógyi táncház két részből állt, először a kismaszkabálban egy somogyi táncot tanítottak be, amit játékokkal színesítettek. A második rész az esti, felnőtteknek szervezett bálon volt, itt széki táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A táncházat a Mayosa tánccsoport két tagja vezette Kiskunmajsáról, a zenét pedig Bíró Roni és barátai szolgáltattak.
Kórógyiak találkozója először
A farsangi mulatsággal egy időben tartották meg a kórógyiak első találkozóját, melyre meghívtak minden egykori falubelit. A meghívásnak szép számban eleget is tettek. A legtöbben azok voltak, akik csupán a környékre, Eszékre, Vukovárra vagy Vinkovciba költöztek, de Németországból, Svédországból és Magyarországról is jöttek haza családok.
- A honvédő háború után sokan nem tértek vissza Kórógyra, de voltak olyanok is, akik hazajöttek és később költöztek el. Úgy gondoltuk, hogy ez a farsangi rendezvény ideális alkalom egy találkozó megtartására - mondta Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki hozzátette, elégedettek a részvétellel és reméli, hogy jövőre még több kórógyi visszatér majd szülőfalujába legalább a rendezvény erejéig. Az eseményen, amelyet a Bethlen Gábor Alap, a Tordinci járás, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és Vukovár-Szerém megye kisebbségi önkormányzata támogatott,  részt vett magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA