A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
Országos versmondó és népdaléneklő verseny - Korond, 2014. február 21-23.
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2014. február 25., kedd 10:46

Az unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) február 21-23. között közel száz résztvevővel Korondon szervezte meg a XVII. ODFIE Versmondó és népdaléneklő versenyt.

A rendezvény helyszínéül a település művelődési otthona szolgált. A péntek délutáni beiratkozást követően beszélgetős műsorra került sor Mesterek társaságában címmel. Meghívottaink voltak Antal D. Csaba székelyudvarhelyi színművész és Sorbán Enikő népdalénekes. A műsorvezető Rácz Norbert kolozsvári unitárius lelkész volt. Vacsora után táncházat tartottunk , amit Tőkés Lóránt csókfalvi unitárius lelkész vezetett.

A tulajdonképpeni verseny szombat délelőtt kezdődött egy alkalmi áhítat után, melyet Nagy Henrietta elsőéves teológiai hallgató tartott. Az idei versenyre 41 fiatal jelentkezett be Erdély különböző településeiről: Bencéd, Dicsőszentmárton, Homoródszentpál, Kénos, Kolozsvár, Magyarandrásfalva, Marosvásárhely, Nagyajta, Olthévíz, Pusztina, Székelyderzs, Székelykeresztúr, Székelyszentmihály, Szentábrahám, Szentegyháza, Szentgerice, Torda, valamint a magyarországi Géberjénről.

A versenyzők két szakaszban, délelőtt és délután léptek fel. Közben 12 órától Szász-Mihálykó Mária Bolyongás a rengetegben című kötetét mutattuk be, ebéd után pedig 16 órától a Korondi Ifjúsági Néptánccsoport lépett színre. Vacsora után, 20 órától a Vitéz Lelkek székelyudvarhelyi diákszínjátszó csoportja adta elő az Oroszlánkirály című előadását. Ezután  a gálaműsor keretében Ilkei Lóránd népdalelőadását kísérte citerán Fekete Hunor, majd a bírálóbizottság tagjai is megmutatták előadói képességüket. Az eredményhirdetés és díjkiosztás után Face Today koncerttel zárult a verseny napja.

A versmondó verseny első díját Farkas Anna vihette haza Kolozsvárra. A dobogó második lépcsőfokára Dénes Erzsébet (Homoródszentpál) lépett, a harmadik díjat pedig Sánta Orsolya (Kolozsvár) érdemelte ki. Különdíjban részesültek: Nagy Sándor (Magyarandrásfalva), Nagy Emma Tímea (Szentgerice), Isztujka Máté (Szentábrahám), Kedves Kriszta (Szentegyháza) és Csibi Kriszta (Marosvásárhely). Az Antropocentrum különdíját Bucur Tímea (Csíkszereda) vihette haza.

A népdaléneklő versenyen a bírálóbizottság első díját Timaru Andreea Carina (Pusztina) nyerte. A második helyezés az olaszteleki Sükei Katalint illette. A harmadik díjat Béres Andrea (Dicsőszentmárton) és Nagy Szilvia Csilla (Homoródszentpál) vitte haza. Különdíjat kaptak: Nagy Melinda (Géberjén) és Tamási Tivadar (Bencéd). A háromszék-felsőfehéri egyházkör két különdíjat ajánlott fel, amit a nagyajtai  Fekete Kincső és a baróti Ilkei Klementina Imelda érdemelt ki.

Vasárnap a korondi unitárius templomban Bartha Alpár, VI. éves teológiai hallgató alkalmi szolgálatával zártuk a rendezvényt.

A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.

Korond, 2014. február 23.                                               Az ODFIE Elnöksége

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA