A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Sikerült megvalósítani minden tervezett programot
MÁÉRT - 2019. február 28., csütörtök 09:26

Múlt szerdán került sor a Jókai Mór Kultúregyesület éves közgyűlésére. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a zágrábi Kisebbségi Tanács és a HMDK támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítani minden tervezett programot, és vendégszereplésekben sem volt hiány – hangzott el a beszámolóban. Az egyesület az idei évre is kitűzte már rendezvényeinek időpontjait.
 
 
Kováts Zsuzsanna, a szervezet elnöke kimagaslóan sikeresnek értékelte a 2018-as évet a programok szempontjából. Akárcsak idén, tavaly is a gyerekmaszkabállal nyitottak, májusban bemutatták a Csúzai füzetek IV. részét, anyák napi rendezvényt tartottak, közreműködtek a májusfa-kitáncolásban, majd a trianoni megemlékezésben. Nyártól következtek jelentősebb rendezvényeik: a Bóbita gyermektánc-szemle, a színjátszók Vidám estje, majd augusztusban a Jókai Mór KE volt a házigazdája a Szent István-napi központi rendezvénynek. A falu legnagyobb rendezvénye, a Szüreti fesztivál is sikeresnek indult, sajnos az esti bált elmosta az eső. Tartalmas volt a novemberi évzáró rendezvény, melyet követően még két kirándulást is szervezett az egyesület.
Az elnök asszony beszámolója után Pinkert Ilona, a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport vezetője a két együttes fellépéseit sorolta. Szerepeltek többek között a vajdasági Magyarittabén, Vinkovciban, a környező magyar települések rendezvényein, melyeknek már visszatérő fellépői. Elmondta, a Hajnalcsillag gyermektánccsoport egy ideje két – fiatalabb és idősebb – szekcióban táncol, a legidősebb lánytagok már a Csárdás tánccsoporttal közösen tanulják az új koreográfiát.
A tánccsoport és színjátszó kör mellett sikeresen működik az egyesület Szivárvány rajszakköre is, a résztvevő gyerekek vasárnap délutánonként alkotnak Kováts Zsuzsanna vezetésével, minden helyi műsorra, ünnepre készülnek valamilyen kiállítani valóval.
Fica Smit Mária a pénzügyekről számolt be, elmondta, mind a zágrábi Kisebbségi Tanácstól, mind a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től 2018-ban kapták az eddigi legnagyobb összegű támogatást, amelyek szinte teljes egészét a felsorolt programokra költötték.
Az ülés utolsó napirendi pontjaként az idei programokról egyeztetett az elnökség, kitűzték a legfőbb események időpontjait. Elhangzott, a Jókai Mór KE lesz a HMDK március 15-i központi rendezvényének házigazdája, ezenkívül tavasszal tartanák a nemrég megjelent Csúza könyve bemutatóját. Az ülésen részt vett Kozár József, a HMDK csúzai alapszervezetének elnöke és Reppmann Dékány Zsuzsanna, a kultúregyesület tiszteletbeli elnöke is, aki elismerően szólt a szervezet jelenlegi vezetőinek tevékenységéről.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA