A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
További fejlesztéseket terveznek idén is
MÁÉRT - 2019. február 28., csütörtök 09:27

Szombaton tartotta meg évi közgyűlését a nagybodolyai és a haraszti önkéntes tűzoltó-egyesület is. Mindkét közgyűlés beszámoló jellegű volt, így a jelenlévők meghallgathatták és megvitathatták a 2018-as évben elért eredményeket, programokat.
 
A haraszti tűzoltóknak tavaly öt alkalommal kellett akcióba lépniük, Nagybodolyán szerencsére csak technikai beavatkozásra volt szükség. Többek között erről számoltak be a hétvégén tartott közgyűléseken. A Lénárt Ferenc vezetésével tartott közgyűlésen a nagybodolyaiak külön is megköszönték Jankovics Róbertnek a többéves segítségét.
- A faluban a tűzoltóságnak nagy múltja van, szinte mindenki tűzoltó. A hétvégi gyűlésre meghívtuk a tagságot, valamint a partnerszervezeteinket is, akikkel együttműködtünk a tavalyi évben. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki eljött hozzánk, különösképpen Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek, akitől már eddig is jelentős támogatást kaptunk - mondta Lénárt Ferenc, a nagybodolyai tűzoltók parancsnoka.
További fejlesztéseket terveznek idén is
Tartalmas volt a harasztiak beszámolója is, ahol elhangzott az is, hogy a Lacházi járás és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közreműködésével új tűzoltókocsit is vásárolhattak tavaly, és az idén is tervezik felszerelésük korszerűsítését.
- Jó év volt számunkra 2018. Újabb tagokkal bővültünk, fontos eszközökkel gyarapodtunk és sok új barátot szereztünk. A tűzoltóság egy életre szóló hivatás, és örülök annak, hogy újabb és újabb fiatalok csatlakoznak az egyesületünkhöz. A mostani irány jó, folytatjuk a munkát - nyilatkozta Csiszár Norbert, a haraszti egyesület oszlopos tagja.
Jankovics: 2019-ben korszerűsítjük a haraszti kultúrotthont és további kiskőszegi középületeket is
- Habár két kis településről van szó, számunkra még inkább fontos, hogy az ezeken élők is érezzék, odafigyelünk rájuk, és hogy az ő tevékenységük a közösség egészének fontos. Örülök, hogy az előző években segíthettük mindkét tűzoltó-egyesület működését. Különösen amiatt is, hogy ezekben a részben magyarok által lakott településeken a nehéz időkben is sikerül az itthon maradottakat összehozni a közös ügyekért. Nagy terveink vannak 2019-re is, Harasztiban a kultúrotthont szeretnénk korszerűsíteni, méltóvá tenni nemes feladataikhoz, amelyeket az ott élők a közösség érdekében vállalnak. A Darázsi járásban is tervezünk további fejlesztéseket, Kiskőszegen a HMDK-székház mellett a helyi tűzoltóotthon belső terének a rendezésére is igyekszünk anyagi támogatást szerezni Zágrábban - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk. Parlamenti képviselőnk mellett a haraszti közgyűlésén jelen volt Igor Kovačev, a Lacházi járás elöljáró-helyettese, Krunoslav Morović, a Lacházi Járási Tanács elnöke, Pozsár László, a haraszti Dózsa György MKE elnöke és Bajcsi Pál, a Lacházi járás magyar kisebbségi képviselője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA