A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Most már minden feltétel megvan ahhoz, hogy nagyszabású rendezvényeket tartsanak
MÁÉRT - 2019. március 14., csütörtök 10:41

A 2017-es megnyitó óta folyamatosan zajlik a művelődési és közösségi élet a dályhegyi kultúrotthonban. Nemrég befejeződött az ötvenöt férőhelyes parkoló építése is, így most már minden feltétel megvan ahhoz, hogy nagyszabású rendezvényeket tartsanak itt.
A dályhegyi kultúrotthon alapkövét 2008-ban tették le, az építkezés 2011 végén, a HMDK közbenjárásának köszönhetően gyorsult fel. 2013-ban került tető alá a 200 férőhelyes művelődési ház, amely magyarországi támogatásból, az Erdődi járás, Eszék-Baranya megye és a HMDK segítségével épült. 2016-ban még intenzívebben folytatódhattak a munkálatok a magyar állami támogatások révén, így 2017-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adhatta át az épületet hivatalosan is, a HMDK augusztus 20-ai ünnepségén.
- A HMDK-nak mindig is fontos volt, hogy a falvainkban élőknek legyen hol rendezvényeket tartaniuk, az elmúlt időszakban is prioritást élveztek a közösségi épületek, templomok, iskolák felújításai. A dályhegyi magyar közösség nagyszerű és eredményes munkát végez. Szervezetünk igyekezett/igyekszik mindennel támogatni őket a megmaradásért folytatott küzdelmükben – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.
Április 13.: dályhegyi virágfesztivál
Akaraterőben, szorgalomban nincs hiány a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesületnél, ráadásul a megígért beruházások is sorra valósulnak meg, támogatásokból sincs hiány, így zavartalanul folyhat a munka. - Az új kultúrotthon megépítésével hatalmas lendületet kapott egyesületünk, magyar közösségünk. Minden rendezvényünk telt házas. A főkonzulátussal és a HMDK-val közös március 15-ei megemlékezés után elkezdjük a dályhegyi virágfesztivál előkészületeit is, amelyet idén még jobb körülmények között tarthatunk meg, a parkoló megépülése nagyon sokat jelent nekünk – mondta Hugyik Imre, aki hálás a HMDK-nak és anyaországunk kormányának a folyamatos támogatásáért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA